Restaurangägaren Asmir Ziric: "Vi går på knäna"
Det är ett nästintill pågående näringsförbud i restaurang- och krogbranschen. Ziric menar att när korttidspermitteringarna går ut kommer personalen inte ha kvar sina jobb:
- Vi som bedriver restaurangverksamhet gör allt för att förlänga vår livslängd. Självklart har vi en önskan om att kunna återanställa men det är bara om vi överlever.
Regelbördan krånglar till det
Asmir känner en förtvivlan, han har nästan tappat hoppet för utöver den pågående krisen gör regelbördan det onödigt krångligt att söka stöden och få hjälp i tid.
- Vi ser inte några snabba beslut eller reaktioner från regeringen. Det har tagit över en månad för sedan finansministern Magdalen Andersson lovade att komma med lösningar, förklarar han.
Krögaren är ödmjuk men menar att regeringen har ett ansvar att skapa rätt förutsättningar i krisen till en annars så blomstrande bransch:
- Vi genererar många jobb vilket i sin tur leder till stora skatteintäkter men när vi nu går på knäna får vi inte mycket tillbaka.
Omöjligt att bunkra för en kris
Avslutningsvis förklarar Asmir Ziric att det är omöjligt för verksamheter att bunkra inför en oförutsedd kris som denna. Han lämnar därför några uppmaningar till regeringen:
- Hjälp oss att överleva utan att hamna i djupa skulder. Låt anställda få behålla sina jobb och ekonomiska trygghet. Se över upplägget på korttidspermitteringarna och minska regelbördan så stöden kommer ut i tid.