För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Så har näringslivet i Värmland påverkats av pandemin"

Publicerad 3 jan 2022
Pandemin har kraftigt påverkat den norska gränshandeln, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT Nyheter.

Ännu ett år i pandemins tecken har svept förbi Värmland. Tuffast har det varit för restaurang- och eventbranschen samt den norska gränshandeln. Hårda restrikioner och ovisshet har dessutom lett till att många valt att sadla om och byta karriär vilket resulterat i personalbrist. 

- Den stora utmaningen med besöksnäringen är att många människor med erfarenhet redan har lämnat branschen, säger Företagarnas regionchef i Värmland, Eva Cooper i en intervju med SVT Nyheter och fortsätter:

- Så även när det öppnats upp tillfällen för att ha fester och liknande så har det inte funnits någon personal. 

Kompetensbrist och dålig gränshandel

Gränshandeln till Norge har tidigare varit en stor inkomstkälla för flera lokala handlare men i dag är det många företagare som kämpar för sina verksamheters överlevnad:

- För de värmländska småföretagen är det naturligtvis en utmaning att se hur gränshandeln med Norge kommer att påverka, säger Cooper och tillägger:

- Jag var i Charlottenberg nyligen och det ekade väldigt tomt där. 

"Välmående branscher"

Men det finns även branscher som fått ett uppsving under pandemin berättar Eva Cooper avslutningsvis:

- Tillverkningsindustrin i Värmland har varit stabil länge och det har sett bra ut för de som exporterar. 

Fler nyheter från Företagarna