För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Torsby gör centrum mer inbjudande

Publicerad 12 aug 2024
Maria Johansson började med ett kontor på 15 kvadrat. I år blev hon utsedd till Årets Företagare i Torsby med sin 600 kvadratmeter stora möbelbutik MJ Office Värmland AB.
Maria Jonsson tog emot priset tillsammans med Emma Zetterlund som är anställd på företaget.

Det var under en företagarfest i mitten av juni som Maria Johansson utsågs till Årets Företagare i Torsby med motiveringen:

”Årets företagare startade klokt och försiktigt men fick snart skala upp då de nöjda kunderna ökade i en allt större omfattning. Med stort mod och djärvhet har bolaget satsat och investerat för framtiden. Avkastningen har inte låtit sig väntas på, varken för företaget eller för hela Torsby centrum vars utemiljö de lyft och gjort mer inbjudande. Med stilfullt öga breddas sortimentet och en aldrig sviktande service och snabbhet gör det lätt för både företag och Torsbybo att vara lokal lojal i sina inköp.”

Maria blev glad över utmärkelsen.

– Det var överraskande och verkligen jättekul, säger Maria Johansson.

Hon berättar om resan hon gjort.

– Jag fattar inte hur mycket man kan hinna på några år. När jag startade 2018 hyrde jag ett kontor på 15 kvadrat med dator och skrivare. Nu har jag en butik på 600 kvadrat, säger hon.

Maria startade med att sälja kontorsmaterial på nätet till företagare i kommunen.

– Kunderna frågade om jag kunde ta hem mattor, konstväxter och sånt, och jag har jobbat in inredningsbutik i 28 år så jag hade både kontakter och lång erfarenhet, berättar Maria.

Hon hade turen att få hyra en lokal med två rum i samma byggnad som där hon hyrde sitt kontor. Det blev en butik med kontorsmaterial i det ena rummet och inredning i det andra. Efter ett par månader kände hon dock att hon behövde ett rum till.

– Det gick fort. Jag kände att jag antingen behövde dra i handbromsen eller trycka på gasen. Då kom jag att tänka på det gamla möbelvaruhuset som varit till salu i flera år. Jag frågade ägaren om jag fick hyra det, men tyckte jag skulle köpa det.

Sagt och gjort. Byggnaden som ligger mitt i stan såg fallfärdigt ut så Maria renoverade det inifrån och ut.

– Jag målade rummen själv och köpte inredningen på secondhand, berättar hon.

Fasaden fixades och taket byttes.

– Det förändrade hela Torsby city, säger Maria.

Årets Företagare Torsby beskuren.jpg

Hon utökade sortimentet till att även sälja möbler. Butiken invigdes i oktober 2020. mitt i pandemin.

– Jag sålde mycket coronatest och handsprit i början. Folk tyckte det kändes tryggare att gå in här än på apoteket, berättar hon.

Vad har du för vision i ditt företagande?

– Det är mottagandet, hur man är som personal, det ska vara trevligt och roligt att komma in här. Personalen är jättebra och hjälpsam och kunden känner sig välkommen. Vi försöker lösa kundens behov. När kunderna frågar efter nåt tar jag hem det. Det är viktigt att vara hjälpsam.

Vad känner du för framtiden?

– Den här butiken behövs verkligen i Torsby. Vår nästa närmaste möbelaffärer är i Arvika och i Karlstad. Det har varit väldigt mycket jobb med att komma hit, så nu vill jag bevara nutiken som den är. Jag vill gärna öka omsättningen, men inte sortimentet. Det gäller dock att hela tiden köpa in nya grejer om man ska driva butik och behålla sina kunder. Jag lägger ut mycket inlägg på Instagram och Facebook också, vilket är uppskattat.

MJ Office har kunder från hela Värmland.

– Det är svårt att hitta butiker som det finns allt möjligt i, och vi har det fint inrett och stylat. Vi får mycket beröm. Det är roligt. Det kommer in många kunder nu som gratulerar och säger att jag är värd priset som Årets Företagare i Torsby. Alla känner mig här. Jag har varit brandman i 16 år och sedan tidningsbud, berättar Maria.

Vad händer hos er just nu?

– Den största helgen vi har är marknaden i september, Torsby Marknad, eller Torsbymârten. Då öppnar vi upp och har outlet på bakgården där vi säljer ut alla udda grejer. Vi har ingen rea i butiken, för jag vill att det ska se snyggt ut.

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna