För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Henrik Andersson har sedan han blev ordförande i mars 2023 bidragit till att styrelsens arbete blivit både roligare och mer effektivt.

Södra Värmland - ett lyckat samarbete över kommungränserna

Publicerad 21 nov 2024
Företagarna Södra Värmland har hittat nyckeln till ett roligt och effektivt arbete över fyra kommuner. Ansvarsindelning och struktur är viktiga byggstenar samtidigt som balansen är en utmaning.

När Företagarna Karlstad slogs ihop med Hammarö och sedan lade till Grums och Kil till föreningen föll det sig naturligt att de tog namnet Företagarna Södra Värmland. Med sina fyra kommuner täcker föreningen ett område med sammanlagt cirka 140 000 invånare.

Man ska träffa fyra stycken näringslivsenheter och fyra olika styren i fyra kommuner. Det tar tid, kräver mycket engagemang.

– Vår största utmaning är att vi får göra allt gånger fyra. Man ska träffa fyra stycken näringslivsenheter och fyra olika styren i fyra kommuner. Det tar tid, kräver mycket engagemang och är den svåraste utmaningen vi har när det kommer till rekrytering av nya medlemmar, säger Henrik Andersson.

Han har varit medlem i Företagarna i tolv år och suttit som ordförande i föreningen sedan mars 2023. För att få en fungerande struktur har de haft som målsättning att rekrytera folk från alla fyra kommunerna till styrelsen och delegerat ut arbetet så att varje styrelsemedlem ansvarar för sin kommun.

– Sedan återrapporterar vi. Vad händer i din kommun, Marie? Vad händer i din kommun, Fredrik? Det gör att alla kommuner lika aktuella. Vi hjälper ju givetvis varandra men vi utgår alltid från att den person som är kontaktansvarig har mötet.

Att styrelsen funkar bra ihop är A och O.

Det ger ny inspiration, man blir mer taggad och vill fortsätta när man har fått in rätt folk.

– Sedan senaste årsmötet har vi en jättebra grupp. Jag hade nog trott att om man hittar rätt folk och gör det bra så kan man lämna över arbetet sedan och avrunda. Men nu känner man ju snarare att det ger ny inspiration, att man blir mer taggad och vill fortsätta för att man har fått in rätt folk.

Företagande ligger Henrik varmt om hjärtat. Han fastnade redan när han under gymnasietiden startade sitt UF-företag.

– Då gillar man ju allt som har med företag att göra. Själva formen att driva och utveckla företag. Möjligheten att skapa från ingenting eller att förbättra något som någon annan har provat triggar mig. Jag gillar konceptet. När man blir företagare får man också handskas med saker man inte tycker är lika roligt. Det är smällar man får ta. Det är en biprodukt av att man gör något bra säger Henrik.

Nu driver han tre företag. Det första han startade var Hecando, som fyller tio år som aktiebolag i 2025.

– Vi jobbar med specialrengöring, sanering, hygienstäd. Mycket fokus på livsmedelsindustri med höga krav på renlighet, säger han.

De övriga är Hedegården som jobbar med fastighetsförvaltning och lokalvård i Örebro och Stockholm, och Tyggården som han äger och driver tillsammans med kaffekoncernen Löfbergs fastighetsbolag, Löfberg Fastigheter. De driver fastighetsförvaltning och lokalvård i Karlstad.

Först och främst så ger fler medlemmar en starkare röst som påverkar vår vardag. Punkt.

Redan som UF-företagare kom Henrik i kontakt med Företagarna, ett samarbete som fördjupades när han efter gymnasiet jobbade i flera år som anställd på Ung Företagsamhet. Att vara medlem i Företagarna har för honom alltid varit en självklarhet.

– Först och främst så ger fler medlemmar en starkare röst som påverkar vår vardag. Punkt. Sen finns det andra saker som är jättetrevliga med att vara medlem. Man får bra förmåner. Vårt medlemskap finansieras av OK och våra verksamheter reser så pass mycket så jag sparar in medlemspengen på drivmedel på väldigt kort tid. Jag tror att många ibland stoppas av att medlemskapet kostar pengar, men allt kan inte vara gratis. Du får se till vad det ger. Men först och främst, fler medlemmar har bättre möjlighet att ge en relevant röst. Är man företagare så har man skyldighet att inte bara klaga utan att också försöka påverka. Det enklaste sätt att göra det är att vara medlem i Företagarna, säger Henrik.

Företagarna Södra Värmland har cirka 350 medlemmar i föreningen och har legat på ungefär samma siffror i flera år.

Jag är imponerad över att vi redan första året lyckas göra så pass mycket. Det är därför jag tycker att det känns spännande framåt.

– Det hade varit kul om man kunde göra en boost någonstans. Men om vi vill öka explosionsartat i Kils kommun, då behöver vi göra en insats i Kils kommun och då kanske de andra kommunerna får falla bort lite i vårt engagemang. Det är alltid en balans där hur man ska rikta det.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan han blev ordförande i föreningen.

– Jag är imponerad över att vi redan första året lyckas göra så pass mycket. Det är därför jag tycker att det känns spännande framåt, säger han.

Föreningen är redan ute med nomineringsprocessen för Årets Företagare 2025. Ett arbete som även det kräver struktur.

– Vi har gjort så att alla nomineringar kommer in på ett ställe oavsett kommun. Sen har vi vår process igång lika länge i alla kommuner. Efter det delar vi upp nomineringarna, tar in den lokala juryn och utser våra lokala vinnare. Sedan kan vi dela ut priset vid olika tillfällen. Men processen har blivit enhetlig nu.

Juryarbetet delas sedan upp mellan kommunerna. Även där har de satt en tydlig struktur.

– Varje jury består av representant från kommunen, föregående års vinnare, en representant från Almi och en från styrelsen. Det känns som att vi kommer att ha en mycket roligare arbetsprocess när vi gör så här, än att det bara pågår hela tiden som tidigare år.

Det senaste evenemanget Södra Värmland har dragit igång är ”Frukosttagarna”, en företagarfrukost som kommer att hållas på olika företag. Första träffen, den 25 oktober på IKEA, drog 30 företagare.

– Det var jättetrevligt och jättelyckat, säger Henrik.

Frukostarna ska bli en chans till nätverkande och lärande. Förutom en inbjuden talare så ska alla besökare få chansen att presentera sig själva.

– De får berätta vad de gör och vem de är intresserade av att komma i kontakt med. Så att det också blir lite mer tydligt att det är okej att göra affärer på nätverket. Det är alltid bra att skapa ett forum som är återkommande och som gör att vi kan attrahera de som vill ha nätverk men också kanske ha ett naturligt ställe att tipsa blivande medlemmar att komma till.

Nästa frukost hålls den 6 december och då kommer Jenny Albertson från rikskontoret och talar. Temat är hållbarhet

Fler nyheter från Företagarna