Stort engagemang på seminarium om osund konkurrens: ”Kommunen måste bli bättre”
Arvika har under flera år haft svårt att få upp kommunens företagsklimat. Den låga rankingen i Svenskt Näringslivs mätningar talar sitt tydliga språk, och en bidragande orsak är att kommunen driver verksamheter som konkurrerar på den privata marknaden.
Den omdebatterade restaurangen Skeppet på Arvika Näringslivscentrum är ett exempel.
– Om man skulle inventera säljverksamheten i kommunen, då skulle man uppmärksamma fler verksamheter, säger säger Christina Nilsson Särnblad, ordförande i Företagarna Arvika-Eda.
Läs mer om turerna kring restaurang Skeppet!
Hon tog initiativet till seminariet som skulle lära Arvika kommun om osund konkurrens. Företagarna och Svenskt Näringsliv stod för arrangemanget. Bland de 40 deltagarna fanns kommunrevision, politiker i opposition, biträdande kommunchef, Teknikbolaget AB, representanter från Eda kommun och ett tiotal företagare. Företagarnas regionchef Johan Södergren och Anna Hedberg, regionchef på Svenskt Näringsliv, fanns på plats. De som saknades var representanter för Arvika Näringslivscenter och Socialdemokraterna.
– Vi hade bjudit in 90 personer, och det var synd att inte alla deltog, säger Christina.
Seminariet började med föreläsningar av Magnus Johansson, Företagarnas expert inom offentlig upphandling och konkurrens och Stefan Sagebro, Svenskt Näringslivs expert på konkurrens, industripolitik och statsstöd.
– Seminariet var jättebra! Det blev en öppen dialog och det var väldigt bra stämning mellan politiker, företagare och förtroendevalda. Stefan och Magnus är kunniga inom sina områden och de fokuserade på problemställningarna i Arvika, säger Christina Nilsson Särnblad.
Stefan Sagebro kände att han fick bra respons.
– Jag är väldigt glad över att det var en bra uppslutning och ett stort intresse för frågorna i kommunen. Det är ett svårt ämne, långt ifrån svartvitt, så vi fick många frågor från åhörarna och det blev bra diskussioner. Det verkar finnas en vilja från deltagarna att kommunen ska bli bättre på att uppmärksamma osund konkurrens, säger Stefan.
Genom seminariet vill de driva opinion kring vad en kommun ska ägna sig åt eller inte.
– Hur ska man egentligen tänka vid valet av egen regi eller offentlig upphandling? Vilka verksamheter ska en kommun ägna sig åt och hur påverkar dessa i sådana fall det lokala näringslivet? Det blev en livlig diskussion. Deltagarna var intresserade av hur man ska tänka kring frågorna, säger Magnus Johansson.
Osund konkurrens gäller ofta just restaurangdrift.
– Restaurangverksamhet för annat än eget bruk är generellt inte något som kommuner får ägna sig åt. Här bör kommunen tänka om, och åtminstone försöka begränsa verksamheten och effekterna den får för andra aktörer, säger Stefan.
Både Magnus och Stefan sitter med som experter i regeringens utredning kring nya konkurrensverktyg där reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet (KOS) även innefattas.. Syftet med utredningen är bland annat att göra det lättare att utreda och vidta åtgärder vid konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.
– I de nuvarande reglerna finns en stor gråzon kring vilken säljverksamhet som kommuner får ägna sig åt. En ny lagstiftning innebär förhoppningsvis att det blir tydligare hur en kommun får agera, säger Magnus.
Tills dess handlar det mycket om att utbilda berörda parter.
– Jag upplever att man som kommunpolitiker inte har koll på reglerna. Men man vill att invånarna ska vara nöjda. Det stora syftet med seminariet var att höja kompetensnivån och lämna över bollen i deras händer, och att göra en översyn av kommunens verksamhet för att se vilka verksamheter de kan upphöra med.
Christina Nilsson Särnblad säger att seminariet var kunskapshöjande för alla.
– Jag fick jättemycket återkoppling efteråt. Det var det bästa de hade varit på, så mycket kunskap och så effektivt, med fokus på det vi måste få till oss. Tänk så här och jobba såhär! De ville inte kasta den dåliga rankingen på oss utan coacha på ett positivt sätt.
Nu tänker Christina ta nästa steg mot att få bukt med den osunda konkurrensen i kommunen.
Som ett första steg ska hon och Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv, ta ett möte med Peter Söderström, kommunalråd ordförande i ANC.
– Vi ska höra med honom hur tankarna går och hur vi ska gå vidare. Jag kan också tänka mig en utbildningsomgång till, nu när de förstår värdet av det, säger Christina Nilsson Särnblad.
Magnus tror på framtiden.
– Vi lyfte kunskapen och nu ligger bollen i kommunens händer. Jag upplevde seminariet som mycket lyckat. Nu är en opinion väckt i frågan och det har även skapats ett massmedialt intresse. Vi hoppas att vi kan bidra med en förändring i Arvika, säger han.
Många kommuner har liknande utmaningar.
– Det här problemet är omfattande och finns på många håll i många kommuner i landet. Man kan inte skylla på till exempel kommunens storlek. Det handlar mer om hur man väljer att tänka på det inom kommunen. Alla kommuner har möjlighet att hamna rätt, säger Stefan Sagebro.
Resultatet av utredningen om KOS-bestämmelserna kommer att redovisas den 28 februari 2025.