För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Ola Hultman lämnar nu över företaget till dottern Evelina Hultman som är redo att ta nästa steg.

De brinner för svampen: ”I skogen finns mer värde än timmer och massa”

Publicerad 16 sep 2024
Wermlands Skogsförråd tar vara på det kanske mest hållbara livsmedlet vi har i Sverige, svampen som växer fritt i våra skogar. I en annars smutsig bransch har företaget sedan start jobbat för att ge plockarna bra arbetsförhållanden samtidigt som arbetet främjar den naturliga skogsmiljön. Ett generatiionsskifte och flera spännande utmaningar är på gång på företaget, som utsågs till Årets Företagare i Kil i år.

Svampsäsong är lika med högsäsong för Wermlands Skogsförråd i Kil. Med 7000 registrerade plockare och kunder i såväl Sverige som ute i Europa, Nordamerika och Kanada så finns det mycket att stå i.

Vi är ett litet företag, så mycket hamnar på mig. Den huvudsakliga delen just nu är att få in ordrar, ordna transporter, sälja och packa. Jag är spindeln i nätet från beställning tills att allt kommer fram, berättar Evelina Hultman.

Förra året var det väldigt mycket kantareller.

– Vi hade alla tiders inköpsrekord i juli men ett lugnare augusti. I år har det varit jämnare. Nu vill vi ha mer regn så att trattkantarellen drar igång. Vi brukar kunna köpa in svamp till i slutet av november, säger Evelina.

Orättvisorna fick Ola att starta

Hon driver företaget sedan i februari 2023 då hon tog över verksamheten från sin pappa Ola Hultman. Han tillhörde de som plockade bär och svamp och sålde till uppköpare på 80- och 90-talet. Ola såg branschens baksida och vad som skulle kunna göras bättre, så han startade sin uppköpsverksamhet 1995.

– Folk tyckte att han var ganska konstig som satte plockarens villkor i fokus och ville att allt skulle gå rätt till medan andra uppköpare strävade mot att få in en råvara så billigt som möjligt. Han stålsatte sig dock mot andras synpunkter och det har betalat sig, säger Evelina.

Hon berättar om en familj från Litauen som sålde bär till dem i slutet av 90-talet.

– De var så nöjda. De hade berättat om sin upplevelse när de kommit hem, och året efter kom det 200 personer från deras by som ville plocka åt oss.

Första gången som Evelina började jobba i företaget var som säsongsarbetare 2008. Två år senare anställdes hon för att ta hand om personal och ekonomi. Nu har hon tagit över stafettpinnen och driver firman.

Varje år är det någon som åker dit för människohandel efter att ha lurat hit människor från till exempel Thailand. Vi köper bara in från privatpersoner som vill sälja till oss för att får bra betalt.

– Vi bytte plats, jag anställde pappa och vi gör en mjuk övergång. säger Evelina.

Hon vill fortsätta sin fars arbete med att peka på orättvisorna i branschen och visa hur man kan driva en rättvis uppköpsverksamhet.

– Varje år är det någon som åker dit för människohandel efter att ha lurat hit människor från till exempel Thailand, lovat guld och gröna skogar och sedan fixat ett taskigt boende och inte betalat ut någon lön. Vi köper bara in från privatpersoner som vill sälja till oss för att får bra betalt.

I sitt register har de  allt från plockare som sålt ett halvt kilo till dem till folk som mer eller mindre livnär sig på att plocka åt dem.

– Allt ska ske på fri vilja, så ingen har kontrakt. De som säljer till oss kommer tillbaka för att de tjänar pengar, och det är det vi lever på. Det finns fler uppköpare med rättvisa villkor, men vi är de största och vi har tagit det ett steg längre genom att prata om orättvisorna, säger Evelina.

Värnar naturens hållbarhet

Wermlands Skogsföråd vill vara ett hållbart företag både inom människorätt och natur.

– Skogen har mer värde än bara timmer och massa. Man kan skörda skogen på ett hållbart sätt. Vi har stor respekt för människa och natur, säger Evelina.

För att svampen ska behålla kvalitet och form har hon och Ola har skapat ett bonussystem där plockarna kan få bättre betalt om de hanterar svampen rätt.

 

Checklista för svampplockaren:

  • Välj fina exemplar! Svampen ska vara fräsch och fast. Undvik bruna kanter och låt de äldsta exemplaren stå kvar i skogen.
  • Plocka alltid i korg för att svampen ska hålla sig ventilerad och behålla formen, inte bli trasig eller mosad.
  • Rensa redan i skogen, skär av den jordiga delen!
  • Undanhåll den från värme.
  • Kyl ner dem snabbt.
  • Sälj den så fort som möjligt!

 

Evelina ser svampen som skogens frukter.

Det är som ett äppelträd, där trädet är under jord i form av de fina svamptrådarna, mycelet, som är den egentliga svampen. Svampen man plockar är frukterna. Det är därför man kan komma tillbaka år efter år. Svampen flyttar inte på sig om naturen mår bra.

De vanliga matsvamparna lever i symbios med träden.

– De har en byteshandel med mineraler och socker. Det ingår i kretsloppet som gör att skogen mår bra. Ju mindre du förstör skogen desto bättre är det för svamparna.

Evelina tror på framtiden

Framtidsvisionen är att kunna ta reda på mer svamp och att nå ut till fler.

Vi har 5 månader om året med vår livsmedelssäsong. Vår dröm är att få jobba med livsmedel från skogen året runt. Det skulle göra företaget mer enhetligt.

Hon hoppas kunna förädla svampen i framtiden genom torkning, frysning och syltning. Men det kräver stora investeringar och mycket planering.

– Vi skulle behöva större frysar och en torkningsanläggning och så skulle vi behöva få in ännu mer svamp. Hittills köper vi bara in från Kil, då man inte kan åka hur långt som helst och hålla färskheten på svampen.

Evelina tänker sig utplacerade inköpsstationer där man kan lämna in svamp i framtiden.

– De skulle kunna vara obemannade. Det är sådant vi drömmer om. Men det är mycket pengar så man kanske inte kan göra allt på en gång. Vi måste lista ut vilken del som är mest lönsam från början och börja där.

I nuläget har hon några andra verksamhetsgrenar för att hålla företaget flytande.

– Jag behöver ha min kompetenta personal kvar året runt, så vi har startat en djur- och naturbutik med foder och tillbehör till stora och små djur. Förutom det säljer vi bränslepellets som vi levererar till hushåll i Värmland. Och så driver vi entreprenad med gatusopning, gräsklippning snöröjning, något vi kommer att minska ner på för att komma igång med förädling.

Det är en lycka med att vara ute i skogen och plocka svamp, och vi tar vara på livsmedel som finns utan att vi förstör markerna.

De tar också emot en liten andel bär. Men det är svampen de lever för.

Det är vår stora grej. Det var därför vi startade. Det är intressant med svampplockning, för det är en lycka med att vara ute i skogen och plocka svamp, och vi tar vara på livsmedel som finns utan att vi förstör markerna. Det är bra livsmedel som vi borde ta mer hand om.

Evelina har en ljus syn på framtiden.

– Jag tror på företaget. Svampen ligger verkligen rätt i tiden.

Och tiden har kommit ikapp hennes pappas vision om att driva en rättvis uppköpsverksamhet.

– Vi ser på våra stora grossister att fler och fler blir ifrågasatta. Det blir alltmer viktigt att göra rätt. Vi är Ica Sveriges enda huvudleverantör när det gäller svamp, eftersom vi klarar deras krav och certifieringar.

På Michellinkrogar runtom i vägen finns trattkantareller från Kil med på menyerna.

– Svampen vi levererar ses som något lyxigt, säger Evelina.

Fler nyheter från Företagarna