För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vad kan näringslivet göra för att förhindra att unga rekryteras till kriminella nätverk?

Publicerad 30 sep 2024
180 personer deltog på höstens Umebrå Forum där temat för dagen var rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk. Anna Ericsson från Företagarna pratade om näringslivets roll i det förebyggande arbetet.
Anna Ericsson tillsammans med Företagarna Umeås ordförande Fredrik Leek. Fotograf: Nathalie Näslund

Programmet innehöll diverse föredrag från olika aktörer. Polisen informerade om lägesbilden kring risken för rekrytering av barn och unga i Umeå Kommun. Vi fick ta del av forskning kring tjejers delaktighet i kriminella gäng. Ett gemensamt inspel var att detta arbete måste göras tillsammans och att samverkan är centralt för att kunna lyckas. Polisen, kommunen, näringslivet, föreningslivet och andra aktörer måste aktivt samarbeta. 

Vad kan näringslivet göra för att förhindra att unga rekryteras till kriminella nätverk?

På initiativ av Företagarna Umeå innehöll programmet en punkt om näringslivets roll i det förebyggande arbetet. Anna Ericsson, Företagarna och Frida Davidila, Umebrå lyfte hur näringslivet spelar en central roll i det förebyggande arbetet och genom viktiga insatser kan näringslivet hjälpa barn och unga att inte hamna i kriminalitet. 

Pengar och status är viktigt för många barn och unga. Något som dessvärre kan vara en anledning till att man lockas in i kriminaliteten. Samtidigt är det även något ett första jobb kan ge en, genom att unga ges möjligheten att tjäna sina egna pengar. Inte bara ger ett jobb ekonomiska fördelar, utan man är del av en gemenskap, del av en arbetsplats och en del av ett team. Viljan att välja en annan väg än den kriminella måste stärkas. Här spelar näringslivet en viktig roll eftersom företagare är jobbskapare.  Anna Ericcson lyfte hur näringslivet kan bli ännu bättre på att erbjuda praktik- och praoplatser samt sommarjobb, men att detta kan betyda att man som företagare måste tänka utanför boxen. 

Social sponsring

Företagarna i Umeå är en förening som aktivt har börjat arbeta med frågan gällande näringslivets roll i det förebyggande arbetet . De har startat initiativet "Social sponsring".  Företagarna Umeås vision är ett Umeå där varje ung person är skyddad från kriminell påverkan. Genom att förena krafterna mellan näringslivet och lokala samhällsaktörer skapar initiativet en kraftfull allians för att förbättra barns hälsa och välbefinnande i Umeå. Initativet lyftes upp på Umegalan, resultatet blev 40 intresseanmälningar från företag i kommunen. Tanken med Social Sponsring är skapandet av en fond, som företag inom näringslivet kan sponsra medel till. Dessa medel ska på sin tur finansiera aktiviteter som syftar till att förebygga ung brottslighet. Här kan du läsa mer om initiativet. 

Tillsammans kan vi göra skillnad

Det samarbete som har inletts mellan näringslivet och Umebrå med fler aktörer ger Umeå goda förutsättningar med det brottsförebyggande arbetet. För att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella gäng behöver vi arbeta tillsammans, eftersom frågan är alldeles för komplex för en aktör att ensam kunna hantera den. Kanske kan det arbetet som inletts i Umeå ge ringar på vattnet? Att fler kommuner ser värdet att kroka arm med näringslivet, för det är trots allt tillsammans vi kan göra skillnad. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna