För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Magnus och Sara Idenfors har lyckats göra såpa till en trendprodukt i sociala medier.
Tidningen företagaren

100-årigt familjerecept skapar säljsuccé – och stöter på oväntat regelkrångel

Publicerad 28 mar 2025
För några år sedan stod Sara och Magnus Idenfors och kokade såpa hemma på gården. I dag omsätter deras företag, Västerbottenssåpa, 60 miljoner kronor. Hobbyverksamheten har plötsligt blivit en av Vilhelminas bästa jobbskapare.

Produktionen går på högvarv hos Västerbottenssåpa i Vilhelmina sedan ryktet om såpan från södra Lappland tagit fart i sociala medier – och försäljningen slår ständigt nya rekord. Omsättningen har tiofaldigats på några få år – från 6 miljoner kronor 2022 till närmare 60 miljoner kronor under fjolåret (med en fin vinstmarginal på drygt 12 procent). Entreprenörerna bakom succén, Sara och Magnus Idenfors, har valt att satsa helhjärtat på försäljning via annonsering i sociala medier.  

Framgången har kommit snabbt. För drygt två år sedan stod de hemma på gården och kokade såpa enligt ett gammalt recept från Saras farmor (Frityrolja från restauranger förvandlas till golvsåpa). I dag är Västerbottenssåpa ett snabbväxande företag med 29 fast anställda, nya fabrikslokaler – och en konstant växtvärk. 

 

I Vilhelmina pågår ett ständigt experimenterande i jakten på nya såpabaserade städprodukter.

I fabrikslokalen hos Västerbottenssåpa står stora kokkärl på rad och puttrar. Kärlen är av samma modell som återfinns i storkök, men här är det långkok av såpa som står på menyn. När den bärnstensfärgade såpan är färdigkokad förpackas den till golvsåpa, alltvättmedel, fönsterspray och kalkborttagning för badrum. 

Tillverkningen puttrade på i liten skala under några år, men till slut kom Sara och Magnus till en punkt där det var dags att välja väg. Expansion eller avveckling. 

– Vi körde på i det lilla formatet fram till 2022. Vi upptäckte att det krävdes rejäla resurser för att lyckas med marknadsföring och försäljning i sociala medier. Det är inget du kan göra på kafferasten, säger Sara.

Lösningen kom 2023 då Porobic Group, ett konsultbolag verksamt inom e-handel och digital marknadsföring, gick in som hälftenägare i Västerbottenssåpa. 

– Nu har vi kollegor som är bra på att klippa film och skapa annonser för sociala medier, andra är bra på att mäta och köpa annonser. Vi har runt 200 annonser ute just nu. Det är jättemycket aktivitet, och vi kollar hela tiden vad som funkar och inte funkar.  

Västerbottenssåpa producerar såpa av återbrukad frityrolja utan tillsatser av skadliga kemikalier. Men initiativ som bidrar till återbruk och hållbarhet kan stöta på oväntat motstånd. Det har Sara och Magnus Idenfors fått erfara vid flera tillfällen. De upplever att samhället inte underlättar för entreprenörer som vill bidra till den gröna omställningen.

– Det finns inget i samhället som är anpassat för att vi ska återbruka eller ha en cirkulär ekonomi. Vi lever fortfarande i en tillvaro där vi förbrukar råvaror, tillverkar något av dem och därefter slänger slutprodukten på soptippen. Det är ju så vi har byggt vårt samhälle de senaste 100 åren, säger Sara Idenfors.

Västerbottenssåpa behöver allt större volymer av förbrukad frityrolja för att möta den växande efterfrågan, en utmaning som har visat sig svårare än väntat. Förbrukad frityrolja klassas som avfall, och det är inte tillåtet för restauranger att sälja avfall vidare till någon annan. 

– Det har varit en utmaning. Vi har tvingats ta hjälp av bolagsjurister för att få klart för oss vad som gäller, säger Sara.

Lösningen har blivit att restauranger överlåter sin frityrolja och får såpa i retur. Det är en form av byteshandel som nu gör det möjligt för Västerbottenssåpa att fortsätta sin verksamhet. 

På samma sätt som en restaurang kan besluta att koka en fond av skal och ben i stället för att slänga matresterna kan de nu låta frityroljan bli till såpa.

Sara pekar på ytterligare en fördel av samarbetet mellan Västerbottenssåpa och restaurangköken:

– Hotell och restauranger måste ofta betala för att bli av med sin frityrolja, nu tar vi hand om den gratis – och de får såpa tillbaka. De slipper därmed kostnader för avfallshantering.

Att bidra till den gröna omställningen kräver energi och tålamod. Sara hoppas att erfarenheterna från Västerbottenssåpa visar den potential som återbruk kan innebära.

– Vi måste få in det cirkulära tänket i vår vardag. Vi kan inte vara så fyrkantiga att vi möter varje cirkulärt initiativ med nya regler som försvårar en hållbar utveckling. Men det är ett mödosamt arbete, det känns som att vända en Atlantångare.

Fler nyheter från Företagarna