För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

IT-bolaget fixar jobben till Sundsvall

Publicerad 4 jun 2024
Kommunen har mycket att vinna på att lyssna till vad de mindre företagen behöver för att kunna växa, menar Erik Sonesson på snabbväxande Why Solutions.
Attraktiv stad. Gustav Adolfs kyrka, stenstaden och i fonden Sundsvallsbon över Sundsvallsfjärden. Foto: Getty Images.

Sedan drygt tre år tillbaka jobbar Sundsvall med ett jobbmål. Fram till år 2030 ska kommunens arbetsmarknad ha växt med 5 000 nya jobb.

Målet lades fast av den politiska majoriteten i stadshuset efter en rad tunga motgångar år 2020. Inom loppet av två veckor varslades drygt 1 000 personer om uppsägning. Skogskoncernen SCA stängde ner papperstillverkningen vid Ortviken, hustillverkaren Smålandsvillan lade ner sin produktionsanläggning och statliga Casino Cosmopol stängde dörrarna för gott.

Stor jobbtillväxt i små företag

De 5 000 nya jobben är en del av initiativet Sundsvalls väg framåt som handlar om att hjälpa befintliga företag att växa, satsa på nya etableringar och hjälpa personer som blivit av med jobbet att ställa om.

Lotta_Uvhage.png

För politiker och tjänstepersoner på näringslivskontor är det alltid frestande att drömma om storskaliga industrietableringar som i ett slag ska skapa hundratals arbetstillfällen. Stora satsningar inom den gröna omställningen visar att det är möjligt. Det kinesiska greentech-bolaget PTL tecknade i fjol avtal med Torsboda Industrial Park som samägs av kommunerna Sundsvall och Timrå om att etablera en anläggning i Timrå för tillverkning av anodmaterial som används i bilbatterier.

Samtidigt är det lätt att glömma bort att det är besluten i de många små och medelstora företagen som tillsammans påverkar arbetsmarknaden i hög utsträckning.

− Fyra av fem nya jobb skapas i de små och medelstora företagen och därför är det lokala företagsklimatet så viktigt för att nå kommunens jobbmål, säger Lotta Uvhage, ordförande i Företagarna Sundsvall.

Företagarfakta Sundsvall kommun 2024

Branschbredd Sundsvalls styrka 

Björn_Wigge.png

Björn Wigge är chef för den nya enheten för näringsliv och tillväxt i Sundsvalls kommun. Den har ett tydligt uppdrag att förbättra näringslivsklimatet och föra dialog med de små och medelstora företagen i kommunen.

− En av Sundsvalls främsta styrkor är den branschbredd vi, tack vare de mindre och medelstora företagen, kan erbjuda dem som väljer att flytta hit eller etablera sig här. Framåt kommer vi att fokusera på att synliggöra och stärka de mindre företagen i att dra nytta av de möjligheter som skapas genom PTL:s etablering i Torsboda och andra pågående och kommande investeringar, säger han.

Han ser ingen motsättning mellan industrietableringen i Torsboda och satsningen på små och medelstora företag.

−Jag ser PTL:s etablering som en vitamininjektion för vår kommun som skapar nya marknader och möjligheter för mindre bolag, säger Björn Wigge.

Flera hundra procent jobbtillväxt

Erik_Sonesson.png

IT-konsultföretaget Why Solutions i Sundsvall är ett bra exempel på jobbtillväxten i mindre företag. När grundarna satte i gång verksamheten för snart elva års sedan hade företaget några få anställda. I dag sysselsätter det 28 personer och vd Erik Sonesson ser stora möjligheter att fortsätta växa.

− Jag hoppas och tror att vi kommer att vara dubbelt så stora om fem år, säger han.

Resultatmässigt har Why Solutions växt år för år och när möjligheter uppstått att ta in ny personal har ledningen inte tvekat.

− 2017 beslutade Nordea att flytta hela IT-avdelningen till Polen. Vi kunde då anställa flera av deras medarbetare som hade jobbat på Sundsvallskontoret, säger Erik Sonesson.Carl_Ejderhäll.png

Företaget attraherar även kompetens från andra delar av landet. Verksamhetsutvecklaren Emelie Blomquist har flyttat från Skellefteå för att börja jobba på Why och ser både möjligheter att fortsätta utvecklas i sin karriär och hitta balans i livet. Carl Ejderhäll som tidigare jobbade i Göteborg med serverapplikationer, serverdrift, och teknisk projektledning är inne på samma sak.

− Min sambo och jag är båda uppvuxna i Norrland, hon i Stöde och jag i Skellefteå. Vi arbetar båda inom IT-sektorn och när vi fick barn ville vi lämna lägenhetslivet i Göteborg. Sundsvall lockade mig inte bara för att komma närmare familjen utan också med sitt starka IT-segment. När Why kontaktade mig och presenterade en möjlighet som matchade min profil, kändes det som rätt steg att ta, säger Carl Ejderhäll.

Emelie_Blomquist.png

Why satsar lokalt

I våras köptes Why Solutions upp av moln- och IT-infrastrukturföretaget Nethouse som har kontor i Örebro, Karlstad, Göteborg och Karlskoga. Affären betyder inte att Erik Sonesson och de andra i företaget kliver av. Tvärtom. De fortsätter i högsta grad att arbeta i företaget och det är alltjämt fokus på Sundsvall och Västernorrland.

− Vi tror på Sundsvall och vi tror på regionen. Vi har gjort den här affären för att kunna växa, inte för att göra en exit, säger Erik Sonesson.

Den lokala närvaron, i Sundsvall och i regionen, är något som är väldigt viktigt för honom och företaget.

− Vi är nära på riktigt. Vi har hjärtat här i Sundsvall. Jag skulle skämmas om jag sprang på en av våra kunder på Ica och inte har levererat det vi kommit överens om, säger han.

Större finansiella muskler

Nethouse som köpt Why Solutions ägs i sin tur av CombinedX, som är ett företag specialiserat på marknadsledande it-konsultbolag. När Why Solutions letade efter en partner för att ta företaget vidare till nästa nivå visade det sig att lösningen var att ingå i koncernen.

− Nethouse storsatsar inom cybersäkerhet och det går i linje med våra ambitioner på Why. Det känns också spännande att bli en del av CombinedX-koncernen. Det här kommer att bli riktigt bra för både våra kunder och våra medarbetare, säger Erik Sonesson.

Underlätta småföretagens kärnverksamhet

I Sundsvall finns drygt 8 300 företag och 99 av 100 av dem har färre än 50 anställda. Om bara 2,5 procent av dessa företag skulle göra samma tillväxtresa vad gäller jobb som Why solutions redan gjort, då skulle kommunens mål om 5 000 nya arbetstillfällen vara i mål.

Företagarfakta Sundsvall kommun 2024

Så vad är det kommun kan göra som inte företagen själva kan åstadkomma? Erik Sonesson menar att det är viktigt att politiker och tjänstepersoner förstår att det är skillnad på att vara ett litet och växande företag och ett stort bolag.

− Mindre företag har inte ekonomi att gå in med flera miljoner i kommunala samverkansprojekt. Det vi kan göra som är bra för kommunen och arbetsmarknaden är att utveckla vår kärnverksamhet. Det är jättebra att kommunen har en vision och det finns goda intentioner, men jag skulle önska att man inte så ofta ser oss småföretagare som de som ska vara med och samfinansiera saker. För oss måste det finnas en affär i det vi gör, men då stannar också pengarna kvar här i staden och regionen, säger han.

Fler nyheter från Företagarna