För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Patrik von Ahn är Årets Företagare Västernorrland 2024

Publicerad 10 okt 2024
När årets midsommarblomster stod som vackrast utanför landshövdingens residens i Härnösand korades Patrik von Ahn till Årets Företagare Västernorrland 2024.

Patrik von Ahn är snickaren som skolade om sig till ingenjör och som alltid fascinerats av företagande och förmånen av att bygga ett lag kring ett mål och en vision. Nu har fyra månader snart passerat sedan den där junidagen på landshövding Carin Jämtins residens och Patrik har imorgon chans att ta hem titeln Årets Företagare Sverige 2024. Vi har passat på att ställa några frågor till Patrik - vad gör hans företag Ovinge Ingenjörsbyrå AB och vad är hans bästa företagartips?

Vad gör Ovinge Ingenjörsbyrå?

- Vi är en konsultverksamhet där vi hjälper våra kunder att växa och bli bättre. Ingenjörer med specialistkunskap inom många olika inriktningar, men som älskar produktutveckling i alla dess former. Brukar skämtsamt, men med en positiv anda ofta säga, ett gäng nördar som tar sina fritidsintressen till jobbet och brinner för produktutveckling.

Hur är ni unika jämfört med andra ingenjörsbyråer? 

- För snart tre år sedan valde vi att bli en av Sveriges största verksamhet inom 3D-printing. För oss var det ett sätt att kunna hjälpa våra kunder ytterligare och inte avsluta vid en produktionsritning. Det tog ett år och många investerade miljoner, innan verksamheten var lönsam. Nu är det den mest lönsamma avdelningen hos oss och har gett oss många fler kunder!

Kompetensmässigt är vi nog inte så olik våra konkurrenter/kollegor i branschen. Vi tror att det snarare är människorna, vår personal som skiljer sig från mängden. Vi sätter stor vikt bakom personligheten hos våra medarbetare och det är vårt absolut största värde. Våra medarbetare ger ett fantastiskt bra intryck socialt och levererar alltid välutförda uppdrag, vilket gör att kunden blir nöjd och återkommer nästa gång behov uppstår.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

- Att vi har fått ihop laget, den familjära stämningen, vilket även gör att vi ofta träffas och har roligt på fritiden. Allt är inte bara arbete och fakturering och på dessa aktiviteter medverkar ofta även respektive till våra anställda, vilket bygger på den familjära stämningen. Jag tror att det är en stor faktor till att vi knappt har någon personalomsättning när andra kollegor i branschen, har mycket svårt att behålla sina ingenjörer.

Om du får skicka med ditt bästa företagartips till andra företagare, vilket är det?

- Att se människan samt vara ödmjuk och lyhörd. Aldrig glömma att framgången skapas av dina medarbetare i både motgång och medgång. Sen är relationen med kunden mycket viktig. Kunderna ska hanteras och behandlas på ett respektfullt sätt, precis som du hade önskat det. En relation med kund tar oftast år att bygga upp, men kan ta några sekunder att rasera.

Att bygga ett lag är ett framgångsrecept, allt är inte bara arbete och fakturering.

- Patrik von Ahn

Årets Företagare Sverige utses den 11 oktober 2024 i Stockholms Stadshus. Galan LIVE-sänds - passa på att följa Patrik och alla andra finalister genom kvällen. Här hittar du LIVE-sändningen.

Text: Malin Sikström

Fler nyheter från Företagarna