För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Västernorrland brinner för en levande landsbygd

Publicerad 11 okt 2024
En varm sommardag i mitten av juni blev Niklas Sjölund utsedd till Årets Unga Företagare Västernorrland 2024. Niklas företagarhjärta klappar för landsbygden och vi har ställt några frågor till den unga entreprenören.

Vi är en integrerad del av bybornas dagliga liv, i med- och motgång finns vi där. 

- Niklas Sjölund

Niklas beskriver att det är hans engagemang för närområdet som är den största drivkraften i hans företagande. På landsbygden står föreningsliv och lanthandel i symbios med varandra och ingen av dem skulle överleva utan den andra.

Vad gör ditt företag, Lugnviks Lanthandel AB?

- Vi är en lanthandel som verkar för utvecklingen av vårt lilla samhälle. Vår målsättning är att hjälpa landsbygdsborna leva, bo och verka i vårt område av länet och för att möjliggöra detta satsar vi på att knyta mycket service till oss, för att våra kunder inte ska behöva resa bort för att leva här. 

Vi är post- och paketombud för fyra paketleverantörer, ombud för Svenska Spel, Apotek, Systembolaget och dessutom servar vi med en uttagningsautomat från Kontanten i butiken. Varje vecka hjälper vi även cirka 30 kunder, längs båda sidorna av Ångermannaälven, med hemsändning av varor för en kostnad där de som kund betalar 25 kr i hemkörningsavgift.

Nyligen flyttade vi butiken till nya lokaler där vi investerat i nya tekniska lösningar som gör att butiken även är obemannad delar av dygnet. För att nyttja detta krävs medlemskap i ”Club Lugnvik”, något som kunder kan anmäla sig till under bemannade timmar. Under midsommarafton 2024 passerade vi 400 st medlemmar i klubben (byn Lugnvik hade år 2020 ca 220 invånare).

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

- Vilken viktig och stor del av bybornas liv vi faktiskt är. I många fall är vi en integrerad del av bybornas dagliga liv, i med- och motgång finns vi där. Något som skapar en trygghet hos våra kunder, bland annat för de äldre. För vissa är vi deras enda kontakt och är de som först skulle sakna dem om något skulle hända. Vid några tillfällen har det varit vi som hittat kunden i hemmet, tillkallat ambulans eller begravningsbyrå. Att vi finns där och bryr oss är många av våra äldre kunder tacksamma för och vi känner en fin stolthet att vi kan bidra till det.

Berätta om företagets framtidsvisioner?

- Vi vill fortsätta underlätta vardagen för människorna i vårt närområde och något vi nu ser över är att bredda utbudet av exempelvis grillat. Att under några dagar i veckan kunna erbjuda grillad kyckling, kött eller dylikt. På så sätt minska svinn men också ge en efterfrågad vara till kunderna. Utöver det har vi ett flertal utvecklingsmöjligheter i tankarna som än så länge är de på idéstadiet. Möjligheter finns alltid, det gäller bara att se dem!

Årets Unga Företagare Sverige utses den 11 oktober 2024 i Stockholms Stadshus. Galan LIVE-sänds - passa på att följa Niklas och alla andra finalister genom kvällen. Här hittar du LIVE-sändningen.

Text: Malin Sikström

Fler nyheter från Företagarna