Erik är utan inkomst sedan skogen spärrades av
Den 6 september 2023 påträffades för första gången någonsin i Sverige ett fall av afrikansk svinpest i vildsvin utanför Fagersta i Västmanland. Skogsägaren och företagaren Erik Brate minns dagen tydligt. Eftersom han är lokalt engagerad i Lantbrukarnas Riksförbund gick hans telefon på högvarv under första dygnet.
− Folk ringde från höger och vänster, både privatpersoner och medier, och frågade om jag visste någonting, men då hade jag inte fått någon information alls. Det var först någon dag senare när vi fick veta att avspärrningarna kunde pågå i flera år framöver som jag började inse att detta kunde få stora ekonomiska konsekvenser för mig, säger han.
Erik Brates hela skogsinnehav på 450 hektar ligger innanför det avspärrade området, som i dagsläget uppgår till totalt 60 000 hektar. På grund av avspärrningarna får han inte bedriva skogsbruk, och därmed har han förlorat sin viktigaste inkomstkälla. Samtidigt ska fakturor för elförbrukning, försäkringar och annat betalas.
− På försommaren förra året skrev jag kontrakt på avverkning, och det handlar om rätt mycket virke. Men jag får fortfarande inte avverka på grund av avspärrningarna, säger han och fortsätter:
− Jag tycker självfallet att det är bra att området spärras av så att smittan kan bekämpas, men skogsägare måste också kunna överleva under den tiden.
Uteblivna inkomster
Utöver skogsbruket sysslar Erik Brate med uppfödning av får samt en turistverksamhet knuten till Brategården, en fastighet som han tog över efter sin pappa på 1970-talet och som har funnits i släkten i flera generationer. Nu är han orolig för att verksamheten är hotad till följd av uteblivna inkomster från skogsbruket.
− Tack och lov har jag inga lån, men fakturorna fortsätter att ramla in, och jag har nästan gjort slut på mina ekonomiska reserver. Ett alternativ är att ta förskott på avverkningen, men då behöver jag betala hög ränta på den summan.
Enligt Jordbruksverket kan företagare som har drabbats av restriktionerna ansöka om ekonomisk ersättning, men Erik Brate är inte särskilt imponerad över det erbjudandet.
− Först lät det som att det inte fanns några begränsningar i fråga om ersättningar, men detta har stramats åt allteftersom. I det avspärrade området är det ungefär tio privata skogsägare som har drabbats mycket hårt ekonomiskt, men vad jag vet är det ingen som har fått någonting tillbaka.
Svinpesten: Gemensam satsning ska få politikerna att lyssna
Hoppas på ersättning
Erik Brate uppger att ansökan om en ekonomisk ersättning bygger på att han kan bevisa att han har förlorat inkomst – samtidigt som myndigheterna menar att skogen inte har tappat i värde.
− På ett informationsmöte sa de att ”om ni avverkar om ett par år, så får ju ni pengarna då”. Jo, men hur skulle de själva klara sig utan lön så länge? De sa att de har förberett sig för ett smittscenario under lång tid, men då borde de också ha planerat möjligheten till ersättning på ett bättre sätt, säger han.
Det senaste som Erik Brate hörde var att restriktionerna skulle fortgå i ett år efter att det sista döda vildsvinet med afrikansk svinpest hade påträffats. Det skulle betyda att restriktionerna kvarstår till kommande höst – medan Erik Brates sparpengar bara räcker i några månader till. Han hoppas dock att den svåra situationen ska lösa sig.
− Jag hoppas att det i sådana fall ska komma någon form av ersättning, eller att jag eventuellt begär och får förskott på inkomsten från avverkningen. Något måste jag göra, för det vore hemskt om den här skogsfastigheten som har funnits i släkten i 200 år skulle försvinna, säger han.