För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Sverige har blivit ett drömland för bedragare”

Publicerad 18 okt 2024
Brottslighet är ett växande problem för många företagare - inte minst bedrägerier som sker via telefon eller internet.
Kommunpolis David Birgestad, Företagarnas expert Tobias Adielsson och Företagarnas regionchef Hannah Risander

Sverige har blivit ett drömland för bedragare. Det menade Tobias Adielsson som är Företagarnas expert på brott- och säkerhetsfrågor i går när han gästade ett frukostevent i Sala. Under en halvtimmeslång dragning gick han igenom de utmaningar företagare möter från kriminellt håll – inte minst bedrägerier som numer gått om narkotika som gängens främsta inkomstkälla.

− Småföretagare är en attraktiv målgrupp för kriminella eftersom de kan omsätta relativt stora summor samtidigt som de inte har samma skydd som många större företag, sade han.

För att minska småföretagens utsatthet förordar Företagarna att de ska åtnjuta samma rättsliga skydd som finns för privatpersoner som blir bedragna, och att banksekretessen behöver luckras upp så att bankkunder kan välja bort de banker som är sämst på att skydda sina kunder.

Viktigt att anmäla

Salas kommunpolis David Birgestad som också medverkade vid eventet tryckte på vikten av att anmäla de brott man utsätts för, eftersom anmälningsstatistiken är viktig för Polisens resursprioritering.

− Om jag går till min chef och begär en större insats mot butiksstölder i Sala så kommer hans första motfråga vara hur många sådana brott som anmälts det senaste året. Om svaret då är att fem brott anmälts så kommer han prioritera annat, sade han.

Från Sala kommuns håll framhöll säkerhetssamordnare Roger Lander behovet av samarbete mellan kommun och näringsliv för att kunna dra nytta av de goda initiativ som kommer från privat sektor. Som exempel lyfte han Svensk Handels app Säkerhetscenter som bland annat underlättar anmälning av brott.

− Eftersom Svensk Handel inte har någon lokal organisation i Sala så är jag administratör för Sala i Säkerhetscenter. Det är ett sätt för oss i kommunen att stötta upp, sade han.

Fler nyheter från Företagarna