Brottsförebyggande åtgärder diskuterades i Mölndal
I början av oktober bjöd Företagarna Mölndal in polisen, kommunen och Svenskt Näringsliv till ett första gemensamt möte om brott mot företagare. Mötet var ett startskott för ett ökat samarbete, för att se vad man tillsammans kan göra för att öka tryggheten för företagare i Mölndal. En del i arbetet är att tillsammans upplysa och stötta företagare i kommunen när det kommer till brottsförebyggande åtgärder, därav temat för årets sista Before Work.
Kommunpolis Niklas Svensson berättade att de vanligaste brotten mot företagare i Mölndal är inbrott i bilar, stöld av verktyg, snatterier och bedrägerier. Den senaste tiden har det exempelvis varit många inbrott i företagsbilar i Åby. Niklas pratade om vikten av att anmäla alla brott.
– Finns det inga anmälningar om brott i ett område så "har det ju inte hänt något" och då går det heller inte att rikta resurser till det området, säger Niklas.
Charlie Karlsson, Mölndals brottsförebyggande samordnare, beskrev några åtgärder man som butiksägare kan göra för att förhindra brott. Ett exempel är att hålla det rent och snyggt i och utanför butiken, sanera klotter och laga sönderslagna rutor så fort som möjligt, för att förhindra att det eskalerar.
Charlie uppmanade företagare i kommunen att höra av sig till honom om man behöver hjälp med brottförebyggande åtgärder på sitt företag. Niklas lämnade även han sina kontaktuppgifter och det går bra att höra av sig direkt till honom för att exempelvis lämna tips.
Niklas Svensson, Kommunpolis lokalpolisområde sydväst
niklas.svensson@polisen.se, 0705-760607Charlie Karlsson, Brottsförebyggande samordnare
charlie.karlsson@molndal.se, 0728-625356
Persson Hyrmaskiner - hårt drabbade men ger inte upp
Företaget Persson Hyrmaskiner AB är verksamma i en bransch som är hårt drabbad av stölder. Huvudägare Joakim Dahlgren och projektledare Camilla Rolfsman delade med sig av sina upplevelser och berättade om hur de arbetar aktivt med frågan på sitt företag. De lyfte också sitt engagemang i samverkansprojektet Brott mot företag i Stenungsund, en liknande konstellation som den som nu startats upp i Mölndal.
– Det är otroligt resurskrävande med alla inbrott och stölder vi utsätts för, både för oss och för våra kunder. Men vi har bestämt oss för att vi ska anmäla allt. Det är ju det enda sättet vi kan få upp brottsstatistiken. En undersökning i rentalbranschen visar att närmare 70 procent av brotten inte anmäls! säger Joakim.
Joakim och Camilla kommer att fortsätta att kämpa med att sprida information och upplysa andra företagare om vikten av att anmäla alla brott.
Stort TACK för att ni fortsätter kämpa - ni gör ett otroligt viktigt arbete!