För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Härryda är Markus Berger

Publicerad 20 apr 2023
Markus Berger driver familjeföretaget Y.Berger & CO och fick nyligen ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare i Härryda 2023.– Det var otroligt smickrande, inspirerande och väldigt roligt att få ta emot priset, säger Markus.
Markus Berger utsågs nyligen till Årets Företagare i Härryda. Foto: Sigvardsson

Grattis Markus! Berätta lite kort om ditt företag

– Y.Berger & CO är ett familjeföretag i tredje generationen. När min bror och jag tog över företaget gjorde vi om bolaget från ett importbolag till ett kunskaps- och produktföretag. Idag är det jag ensam som driver företaget och vi utvecklar olika tekniska textilier. Vi har en avdelning för handel med tekniska fibrer och garner (råvaror för tillverkning av rep, lyftselar, filtermaterial med mera). Den överlägset viktigaste delen är våra arbetshandskar, där vi är tekniskt världsledande inom två segment; skydd för hand- och armvibrationer och skydd mot elektriska explosioner (så kallad ljusbåge).
Vi har valt en väldigt ambitiös och krävande strategi och det har varit en tuff resa och många slitiga år. 2015 började det vända och vi kom in i en positiv spiral. Nu kan vi skörda frukterna av det hårda arbetet.

Vilka är era framgångsfaktorer?  

– Vi har lagt ner väldigt mycket arbete på det värdeskapande kunderbjudandet. Pratat med forskare, läst vetenskapliga artiklar, mött kunderna på fabriksgolvet, jobbat i produktionen och sytt ihop allt till en färdig lösning. Att vi har varit modiga och lite galna i skapandet av egen produktion har varit en nyckelfaktor för att kunna hålla en hög innovationstakt.

Vi har fått en väldigt fin arbetsmiljö och jag är enormt tacksam över personalens insatser. Jag hoppas och tror att våra anställda känner sig väldigt delaktiga i den här resan.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?  

– Det är djupt integrerat i allt vi gör, en ständigt närvarande grundbult. Vi har inte den mest genomarbetade hållbarhetspolicyn och satsar inte jättemycket på hållbarhetskommunikation. Däremot är vi duktiga på allt som ger verkan i målet, som att vi alltid väljer den renare kemikalien framför den billigare och att vi tackar nej till att engagera oss i vissa produktsegment om miljöpåverkan är för stor. När vi tar fram nya produkter tänker vi alltid på produktens livscykelpåverkan när det kommer till produktuveckling, produktion, förpackning, transport, logistik, hur säljarna reser och hur vi utbildar och kommunicerar med våra kunder. Vår fastighet här, som vi byggde 2019, drivs av solceller och biobränsle och hela energisystemet är väldigt hållbart och effektivt. Nästan halva arealen är omgjord till en hotspot för biologisk mångfald, så man kan säga att i konkret handling så genomsyrar hållbarhet allt vi gör. Fastigheten har vi också byggt utifrån ett socialt hållbarhetsperspektiv. Alla har fönster med utsikt mot naturen och en egen vrå för att kunna få lugn och ro.

Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare oich hur skulle dina medarbetar beskriva dig?

–Jag skulle säga att jag är engagerad, målmedveten och uthållig och jag tror att mina medarbetare skulle beskriva mig på samma sätt.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vårt erbjudande är så konkurrenskraftigt att vi har en otrolig tillväxtpotential. Vår utmaning just nu är att skala upp försäljningen tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt, i den takt vårt fina erbjudande ger potential till. Det är fortfarande ett litet bolag och det gäller att man har energi att räcka till. Jag vill verkligen tacka er på Företagarna för att ni har gett mig energi genom den här fina utmärkelsen Årets Företagare!

Juryns motivering:

Företaget utvecklar olika tekniska textilier och producerar bl a skyddshandskar för industrin. Man har under året engagerat sig i både nätverk för de nya företagen i Bårhults företagspark, i ett projektet inom industriell symbios i samarbete med Chalmers industriteknik och Härryda kommun samt i ett skolprojekt - Tillsammans för Agenda 2030 - ett samarbete med åttondeklasser i Härryda kommun.

Företaget arbetar också aktivt med klimat- och miljöfrågor. Man har uppfört sin fastighet i Bårhults industriområde med hänsyn till både ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Man delar också med sig av sin kunskap inom hållbarhetsområdet och om hur det är att driva företag i Härryda kommun.

Fler nyheter från Företagarna