För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Härryda är Marcus Karlsson – Peas of Heaven

Publicerad 6 apr 2023
Marcus Karlsson tog som fjärde generation över familjens charkfabrik och ställde om mot grönare produktion med det växtbaserade varumärket Peas of Heaven. Nu har han prisats som Årets Unga Företagare i Härryda.                      – Vi går till jobbet varje dag för att kunna erbjuda våra konsumenter goda och prisvärda vegetariska produkter som i sin tur skall ge oss en grönare planet, säger Marcus.
Marcus Karlsson blev Årets Unga Företagare i Härryda. Foto: Sigvardsson

Grattis Marcus! Berätta lite kort om ditt företag

– Peas of Heaven är ett bolag som tillhandahåller produkter baserade på ärta som huvudråvara. Vi säljer bland annat produkter inom svensk, tysk och dansk dagligvaruhandel men även inom convenience och food service. Vi har sedan 1918 producerat köttkorv och jag, tillsammans med min bror Lucas, är den fjärde generationen i korvfamiljen. För ungefär fyra år sedan startade vi varumärket Peas of Heaven som nu, sedan 1,5 år, är ett eget bolag med ca 14 medarbetare. Vi går till jobbet varje dag för att kunna erbjuda våra konsumenter goda och prisvärda vegetariska produkter som i sin tur skall ge oss en grönare planet.

Vilka är era framgångsfaktorer?  

– Duktig personal först och främst. Genom vår långa erfarenhet av fabrik och försäljning från vårt korvbolag har vi fått kunskaper som vi såklart tagit med oss in i Peas of Heaven. Vi är nu ett bolag med en kombination av det gamla trygga från Härryda Karlsson och det nytänkande och snabbfotade startupen. Detta tror vi har varit ett vinnande koncept för Peas of Heavens framgångsresa.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?  

– Att ständigt bearbeta konsumenterna att äta mer vegetariskt är en viktig del av vårt arbete mot en hållbar värld. Just nu jobbar vi i en uppförsbacke men vi ser ljuset. Vi alla vet att vi behöver äta mer vegetarisk mat och för att göra den stora förändringen, att ändra folks beteende, måste produkterna smaka gott. Vi har ständig kontroll på råvaror och utveckling av produkterna för att kunna erbjuda konsumenten goda veganska produkter till bra pris.

Vilken är dina största styrkor som företagare och ledare?  

– Mina styrkor skulle jag säga är att jag är orädd och ödmjuk. För mig är det viktigt med snabba beslutsvägar och att min personal vågar testa nytt och misslyckas. Misslyckande hos oss är en vardag och att ha en ödmjuk attityd till dessa och ständigt utvärdera dom för att lära oss och blicka framåt är viktigt. Det är i motgångar du lär dig som mest och blir starkast. Jag älskar det vi gör och står gärna själv och experimenterar med recept och testar nytt i fabriken, men är gärna också med på kundbesök och möter våra kunder, det är nog det jag älskar mest.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?   

– Tuff, orädd och engagerad, (och ibland rätt trött och snurrig också haha). Väldigt glad att jag har så duktiga medarbetare som vill vara med på denna resa. Såklart är det ingen lätt resa vi gör men hur roligt hade det varit om det var enkelt? Många sömnlösa nätter får man som ett brev på posten.  

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Oj, vi är bara i början på vår resa. Jag vet att med mina medarbetare kommer vi kunna bygga ett fantastiskt bolag som på riktigt gör skillnad för människor och planeten. Det är en marknad som är snabbföränderlig och vi är redo och har redan kavlat upp armarna för att ta oss ann alla utmaningar som komma skall. Vi behöver ändra våra konsumtionsbeteenden och vi vill inte stå vid sidan av och vänta på att något skall hända, vi vill vara med och förändra.

Juryns motivering:

Utifrån ett väletablerat familjeföretag har man med nytänkande lyckats lyfta verksamheten till nya nivåer både ekonomiskt och produktmässigt. Årets unga företagare är en ”ärtig” ung man med vegetariska och veganska produkter som siktar mot den gastronomiska himlen. Han skapar, tillsammans med sitt team, välsmakande rätter som ligger i tiden och i framtiden.

 

Fler nyheter från Företagarna