För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

AI-expert avslöjade hur man kan förbättra och effektivisera sitt arbete med hjälp av AI

Publicerad 23 aug 2024
Företagarna Mark bjöd nyligen in till terminens första Fredagsklubben hos Sparbanken Sjuhärad i Kinna. Denna gång fick vi lära oss mer om det högaktuella ämnet AI, under ledning av Mikael Emtinger från Sätila.

Efter trevligt mingel med fralla och kaffe satte vi oss ner för att bli inspirerade inom ett för många ganska nytt ämne, i alla fall när det kommer till att använda det i sitt företagande. Programmeraren och AI-experten Mikael Emtinger berättade lite om grunderna för oss, som hur en AI:s språk är uppbyggt och hur snabbt dess intelligens utvecklas. Ett konkret exempel var att om man för ungefär två år sedan frågade Chat GPT hur den skulle balansera en viss uppsättning föremål (typ en bok, 9 ägg, en laptop, en nål och en flaska) så valde den bl.a. att balansera äggen ovanpå nålen – inte fysiskt möjligt vilket innebar att AI:n inte förstod fysik. När ChatGPT4 kom ställde man samma fråga och chatten instruerade istället till att exempelvis lägga boken i botten som en bred bas, sedan lägga äggen 3*3 (i kvadrat) med lite mellanrum för att det också bildar en relativt stabil bas, osv. Plötsligt kunde AI:n fysik – utan att ens blivit tränad på fysik. Inte ens skaparna förstår hur detta har gått till. 

Vi fick lära oss om olika projekt som är igång just nu och framförallt pratade Mikael om framtiden. Just nu tycker vi det är ganska smidigt att kunna googla efter ett par nya byxor, men vi behöver fylla i sökfältet i Google, klicka in på olika sidor, jämföra och välja. Inom några år menar han att vi antagligen bara kommer kunna säga ”jag behöver nya byxor”. AI:n kommer ta fram två alternativ som kompletterar din garderob, och du kan välja mellan dessa och AI:n beställer och sköter resten.

Förflyttningen kallar han att vi och datorerna inom några år ”pratar samma språk”. Vi kommer alltså inte behöva gå ”omvägar” genom att söka på Google (berätta för datorn vad den ska göra), utan det kommer räcka att berätta för datorn vad vi vill ha. 

Hur kommer en värld se ut när vi har så mycket intelligens tillgängligt? När robotar är en del av vår vardag? Mikael lyfte potentiella hot men avslutade i dur med möjligheter inom bland annat hållbarhet och medicin. Och självklart hur vi företagare kan nyttja detta till vår fördel!

En fråga många antagligen ställer sig, som även Mikael lyfte fram: Kommer AI ta mitt jobb? Kanske inte, men någon som använder AI kommer förmodligen det!

Så idag blev vi inspirerade till att nyttja AI på sätt som passar våra olika verksamheter. Det kan handla om att AI kan vara en assistent i marknadsföring, HR eller ekonomisk analys. Allt anpassat till hur din verksamhet ser ut. Hemma kan den vara räddaren för läxhjälp, osv. Även om AI för många känns skrämmande är det också spännande! 

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna