För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Experttipset: så vinner du förhandlingen om lokalhyra

Publicerad 15 aug 2024
Lokaler är ofta en stor kostnadspost för mindre företag. Det gäller att landa rätt när du skriver på. Med en tydlig framtidsplan och vilja att förhandla kan du hitta rätt plats till rätt pris: och säkra att den förblir så i ett antal år framöver.

Björn Björklund driver TFF Bas som stöttar bostadsrättsföreningar med det de själva ofta inte har expertis för, som underhåll, upphandling och juridiska frågor. Han har suttit på båda sidorna av förhandlingsbordet för lokalkontrakt och hjälpt hyresgäster och fastighetsägare att gå vinnande ur samtalet.

Det här är Björns tre bästa tips till dig för att göra en bra affär på nästa hyreskontrakt.

Tänk tre år framåt
Många som letar en ny lokal fokuserar på verksamhetens behov just nu. Det kan leda till en kortsiktig och kostsam lösning, då varje flytt kostar pengar och merarbete. Dessutom sträcker sig de flesta hyreskontrakt över minst tre år. Tänk långsiktigt istället: var planerar du att stå om tre år? Har verksamheten expanderat? Har ni lagt till nya erbjudanden som kräver andra fysiska förutsättningar? Välj en lokal som passar din framtidsplan.

Pusha för rabatter och mervärden
En viktig minnesregel: trots att hyresvärden har en standardmall för kontrakt finns alltid utrymme för förhandling. Det är särskilt sant i tuffa ekonomiska tider som nu, när vakanserna ökar. Angående punkt 1 vill du inte betala för mer yta än du faktiskt behöver. Var därför ärlig med uthyraren om att ni vill växa in i lokalen. Kan du få en hyresrabatt från början och betala mer vartefter ni växer? De flesta fastighetsägare är ovilliga att sänka hyresnivån men går ofta med på att ge en rabatt. Fungerar inte det kanske du kan få med p-platser för de anställda eller andra kringtjänster i priset?

Anpassa lokalen med externa krafter
Många fastighetsägare ökar sin lönsamhet då de tar betalt för att anpassa lokalen till nya hyresgäster. Ofta läggs byggkostnaden och en procentränta som påslag på hyran att betalas över tid. Vill du hålla kostnaderna nere: gör det ni förmår själva eller anlita duktiga hantverkare som du vet kommer göra jobbet effektivt. Så betalar du bara för arbetet en gång, istället för att en större kostnad följer med genom hyresperioden.

Stort lycka till i nästa förhandling!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna