För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Mark och Sparbanken Sjuhärad satsar för att hjärtsäkra Mark

Publicerad 23 aug 2024
För drygt ett halvår sedan startades ett arbete för att hjärtsäkra Marks kommun. Företagarna Mark och Sparbanken Sjuhärad inleder nu ett samarbete för att få fler att lära sig livsviktiga kunskaper inom hjärt- och lungräddning. Företagare i Mark – se hit!

För ett år sedan drabbades en medlem i Företagarna Mark av ett hjärtstopp under en företagarfrukost. Tack vare snabba insatser räddades hans liv och idag är han i princip helt återställd. Denna händelse formade föreningens vision om att göra Mark till en hjärtsäker kommun. Nu krokar Företagarna arm med Sparbanken Sjuhärad i ett ambitiöst projekt för få fler att lära sig livsviktiga kunskaper.


”Det finns en hel del bra insatser runt om i Mark redan nu men vi vill nå längre! Generellt sett behöver vi fler publika hjärtstartare och fler som kan genomföra hjärt- och lungräddning ifall det skulle behövas. Vi är oerhört glada över att Sparbanken Sjuhärad satsar på Marks kommun och gör det möjligt för företagare att utbilda sin personal i HLR” säger Mathias Eriksson, ordförande för Företagarna i Mark och vd på Ekbergs Fönsterputs & Städ.

Bidrar med resurser för fria utbildningstillfällen

Tack vare deltagande från Sparbanken Sjuhärad tillsammans med sin ägarstiftelse kan ett antal fria utbildningstillfällen i hjärt- och lungräddning anordnas fram till maj 2025. Många studier visar att HLR startad av lekman ökar chansen till överlevnad 2-3 gånger jämfört med om ingen HLR är utförd före ambulansens ankomst (HLR-rådet). I Företagarna Marks enkätundersökning som genomfördes i våras svarade drygt 20 procent av företagen att ingen i företaget är utbildad i hjärt- och lungräddning.

”Man kanske undrar vad detta har med banken att göra, men det är inte så konstigt egentligen. Som lokal sparbank klappar vårt hjärta extra mycket för den här kommunen. Vi har en lång historia av att stötta Mark på olika sätt inom områden som kultur och idrott, men också inom näringsliv och utbildning som i det här fallet. För oss handlar det om att vara mer än en bank” säger Fredrik Mann, kontorschef i Kinna och Sätila på Sparbanken Sjuhärad.

Utvecklar kommunen tillsammans

”För oss är det viktigt att alla samhällsaktörer krokar arm i ett sådant här projekt och vi har fått bra stöttning av både kommun och näringsliv för att få detta gjort. Vi bygger Mark tillsammans” säger Eriksson.

Marks kommun har en lång tradition av samarbete. Alla delar av samhället går samman när det behövs för att utveckla kommunen. Projekt föddes på ett av Företagarnas frukostevent men har nu blivit en del av hela kommunen.

”Vi vill vara med och göra Mark attraktivt och tryggt för alla som bor här. Därför tycker vi att den här satsningen är viktig för Mark och naturlig för oss som lokal bank” avslutar Mann.

Anmäl dig och dina anställda till utbildningarna

Under hösten och våren kommer utbildningar att anordnas tillsammans med Lars Lundmark på Skyskol. Kurserna genomförs en gång i månaden och olika företag/arbetsplatser står som värd för att få spridning runt om i kommunen. Företagare och deras anställda är välkomna att anmäla sig. En kurs per månad ligger upplagd på bokningssidan och vid fullbokning läggs en kurs till upp – det finns alltså 24 platser per månad.

Boka genom att klicka på anmälningsknappen eller gå in på QR-koden. Frågor om utbildningarna hänvisas till Lars Lundmark på 070-914 98 85 eller info@skyskol.se.

Anmäl dig här

Taggar
Fler nyheter från Företagarna