För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elise Johansson är Årets Unga Företagare i Dalsjöfors

Publicerad 20 sep 2024
Med sitt företag Säsongsbagarn AB är Elise Johansson Årets Unga Företagare i Dalsjöfors 2024.                                                                                                         – Jag vill jobba tillsammans med jorden och inte motarbeta den, så jag väljer att jobba helt med ekologiska råvaror och gynna små lokala matproducenter. Vi gör allt från grunden och skapar bra mat, säger Elise.                                             I intervjun berättar hon mer om sitt företagande, vad som gör henne mest stolt och vad hon har för framtidsvisioner.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Viljan att påverka och skapa något unikt som jag själv tror på. Jag kunde inte finna en arbetsplats som inkluderade alla de tankarna jag hade och ett jobb som jag kunde känna mig stolt över. Att få styra ALLT, kunna påverka och alltid få göra det på mitt sätt var det som lockade. Jag lockade också av de många delarna som ingår i att driva företag. Allt från att baka, sköta bokföring och marknadsföring, att inte enbart bli fast vid bakbordet utan träffa kunder och sköta papper.

Berätta lite om ditt företag!

– Jag driver ett bageri som följer naturens gång och bakar helt och hållet på det naturen har att ge eller det vi har plockat och sparat ner i frysen. Jag vill jobba tillsammans med jorden och inte motarbeta den, så jag väljer att jobba helt med ekologiska råvaror och gynna små lokala matproducenter. Vi gör allt från grunden och skapar bra mat.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi gör ALLT från grunden, helt fritt från tillsatser och på ekologiska råvaror. Vi jobbar efter vad naturen har att ge och med råvaror vi har nära till hands för att få människor att förstå att jordgubbstårta inte hör hemma i december. Vi köper gamla kulturspannmål för att jobba med den ursprungliga maten av bönder som verkligen bryr sig. Spannmål som gynnar jorden, klimatet och ger hopp för kommande generation. Det är mjöl som verkligen kräver sin bagare, att man varje dag är lyhörd och lyssnar in. Vi tar hantverket till sin spets och utmanas varje dag, vi har inte vart den enkla vägen... I en värld där halvfabrikat och tillsatser är en utbredd vardag vill jag ta steg tillbaka och erbjuda livsmedel som innehåller precis så få ingredienser som krävs!

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Att jag inte tummar på något utan väljer precis de råvarorna som jag tycker är de bästa och väljer då att gynna bra matsystem. Varje val hos mig är ett aktivt val, jag tänker igenom allt noga och studerar allt in i minsta detalj. Jag älskar detaljer och är glad att jag inte lämnat några åt slumpen. För mig känns det också viktigt att göra så lite avtryck på jorden som jag bara kan. Så i en bransch som omsätter otroligt mycket personal (slitsamt yrke med tidiga tider) tänker jag hållbart även här, att vi som bagare inte börjar förrän klockan 06, så vi spar på våra kroppar och hoppas vi ska vilja stanna i branschen. Det är jag stolt över, jag vill lämna så lite avtryck som möjligt på alla plan.

Att jag dessutom varje dag får äran att inspirera så otroligt många människor gör mig otroligt stolt och glad.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

– Företagets framtidsvisioner är att skapa bröd och bullar till fler kunder. Att få fler människor att bli medvetna och välja in bra bröd. Fortsätta nätverka med andra småföretagare så vi blir fler som håller på med bra mat. Jag hoppas företaget växer och vi kan fortsätta utveckla vår konditoridel och erbjuda mer kondisprodukter. Älskar evenemang och vi hoppas kunna bjuda in till fler skördefester, surdegskurser och rabarberfester. Sen finns det många drömmar om löparfrukost, afternoon tea och mycket mer.

Vilket är ditt bästa företagartips?

– Gå din väg och gör det du tror på!! Om andra ser ditt engagemang och att du verkligen brinner för det kommer de inspireras och gynna ditt företagande.

Juryns motivering

För första gången har Företagarna Dalsjöfors utsett Årets Unga Företagare.
Vår kandidat vill, i sin dagliga gärning, stå nära naturen och visa omtanke
om människor och miljö.
Har inte valt den lättaste vägen för sitt hantverk.
Passion, att tänka hållbart och att ta hantverket till sin spets,
genomsyrar hela verksamheten.
Med mod, stolthet och genom att inte tumma på något när det gäller att
förverkliga sin affärsidé, vidareutvecklas sortimentet och företagandet.
Bolaget startades i oktober 2022 med ägaren och en anställd och har växt till
idag, tre anställda utöver ägaren. Omsättningen ökar och vi ser med glädje
hur sortimentet följer alla årstider.
Årets Unga Företagare i Dalsjöfors och Toarpsbygden 2024 är
Elise Johansson, Säsongsbagar´n AB i Dalsjöfors

Fler nyheter från Företagarna