För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Josef Bunyemen är Årets Unga Företagare i Lidköping

Publicerad 30 nov 2024
Josef Bunyemen är med sitt företag Josef Bunyemen Invest AB Årets Unga Företagare i Lidköping. Josef berättar om att våga gå sin egen väg och följa sina drömmar, vad som gör honom mest stolt som företagare och hur framtidsplanerna ser ut.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Det korta svaret är friheten att äga min tid. När jag var liten lärde jag mig att man som företagare har bra möjligheter att förverkliga sina idéer och att bygga sin grund för att väcka liv i sina drömmar. Därför blev jag företagare. I mitt fall är grunden jag byggt helt och hållet utvunnen ur en enkel foodtruckverksamhet – Torggrillen (eller ”vagnen” som den kallades på den tiden). Torggrillen byggde jag upp från ett nolläge då varken foodtrucks eller licens för ståplats i Lidköping fanns. Från Torggrillen har jag med ytterst marginella medel byggt mitt bolag starkare. Jag har startat upp fler nya verksamheter och också trätt in i fastighetsbranschen - i vilken jag bland annat byggt upp ett energieffektivt flerfamiljshus utöver de fastigheter jag investerat i. Att vara företagare har rent konkret inneburit att jag sett mina idéer växa fram och fungera som språngbräda till att uppnå mina mål och drömmar. För oavsett utgångsläge kan stora drömmar väckas till liv. Själv har jag i princip börjat från noll till att med begränsat kapital ta mig vidare i mitt företagande.

Berätta mer om din verksamhet!

– Jag jobbar med restaurangverksamhet och sportunderhållning samt fastighetsförvaltning. Under en tid då konceptet om foodtrucks knappt var känt i Lidköping drev jag frågan om att starta en och ställa den på fast plats i Lidköping. Med ett massivt stöd från lokalbefolkningen fick jag tillstånd av kommunen och införskaffade min första verksamhet Torgrillen. Samtidigt som jag drev Torgrillen fick jag höra talas om en konkursförvaltad lokal. Samma dag slog jag till och ansökte om lokalen som jag byggde helt från grunden till Josefs Pub och Sportbar, eller mer känt som Josefs. Josefs utvecklades fullkomligen exponentiellt och är idag 10 år senare fortfarande ett populärt dryck- och matställe samtidigt som Josefs blivit en betydelsefull mötesplats för många. Utöver Josefs har jag även tillsammans med delägare startat Alfreds Spel och Bar, också den ur konkursförvaltad lokal som jag fick förtroendet att ta över av fastighetsägaren.

Under de senaste 10 åren har jag också investerat i fastighetsbestånd. Mitt bolag huserar numera även fastigheter - där en av de är helt nybyggd med miljö och hållbarhet i fokus.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Det första är att bygga upp våra restaurangverksamheter med egna medel samt att återinvestera vinsten i verksamheterna. Det andra är att bygga nära relationer med kunder, hyresgäster, leverantörer m.fl., genom tillgänglighet och god service överlag. Inom restaurangverksamheten Josefs ser vi exempelvis till att uppfylla gästernas önskemål om sport, mat och dryck i en inbjudande atmosfär dit många söker sig dagligen. Josefs är nämligen populärt både bland lokalbefolkningen, sportentusiaster samt besökare från andra städer och också andra länder - med många stamgäster samt återkommande besökare. Menyn är enkel och mycket uppskattad. Servicen är personlig, där samtliga gäster ges full uppmärksamhet och det mesta som går att lösa ordnar vi till våra gästers belåtenhet. Det är viktigt för mig att våra gäster känner sig sedda och att de är bekväma med att be om något extra om de så önskar. Och trots vår begränsade yta är vi måna om att göra plats till fler i samarbete med redan sittande gäster - inom ramen för tillåten gräns såklart. Detta bidrar till den inbjudande atmosfär och också till att gästerna hittar nya vänskapsrelationer att bygga vidare på. Gäster berättar att de kommer för att träffa varandra och oss som jobbar här. Att det är som ett vardagsrum i förändring över tid under dagen; på eftermiddagen kan man komma och hänga lite, senare möts man över god mat och sport och på helgerna är det ett populärt festställe.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Att jag vågar gå min väg. Jag ser värdet i det mesta och har sett till att ta tillvara på tillfälligheter som uppstått. Allra mest är jag däremot stolt över att jag med begränsat startkapital vågat satsa på det jag tror på. Jag har skapat något från grunden som visat sig betyda mycket för många; både gäster och personal, och också mig själv. Sett i backspegeln är jag såklart stolt över helheten. Och att jag till denna dag inte investerat i mitt bolags fram- och tillväxt genom omfattande kapital. Snarare är det genom kunskap, driv, hårt arbete och god anda som mina verksamheter vuxit fram.

Berätta om företagets framtidsvisioner!

 – Framtidsvisionen är att inom 15 år kunna ha ett fastighetsbestånd till ett värde av 1 miljard. På 10 år har företaget gått från noll till 100 miljoner i försäljningsvärde av det existerande tre fastighetsbestånden. Därför ser jag kapaciteten med vår nu ställda vision som rimlig och potentiell vilket gör att den finns närvarande i vårt dagliga arbete. I det stora hela är visionen också att hålla i det vi har, förvalta det väl och utveckla och byggare det vidare.

Vilket är ditt bästa företagartips?

– Titta inte på klockan - räkna inte timmar.

På vilket sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– I restaurangverksamheterna ser vi alltid till att jobba med bra råvaror med god smak och som håller bra kvalitet som inte behöver slängas innan de ens använts. I samband med det är vi måna om att jobba med realistisk lageruppbyggnad som säkerställer att mål om noll svinn kan uppnås. Utöver det har vi medvetet fokuserat på en väl komponerad meny som ger synergieffekter i råvaruhantering där nästintill noll svinn uppnås dagligen. På fastighetssidan jobbar vi med självförsörjning genom energihus på nyproduktion, och genom att utveckla övriga fastigheter t.ex genom satsningar på att vara lågenergi hus med solpaneler och bergvärme.

Juryns motivering

Med inspiration från sina föräldrar och en entreprenörsanda som väcktes redan vid 14-års ålder, har vår pristagare tagit vara på varje möjlighet som kommit i hans väg. Genom 20 års erfarenhet av affärsverksamhet har han utvecklat en imponerande mognad, samtidigt som han behåller energin och drivkraften hos en ung 35-åring. Han har gång på gång förvandlat tillfälligheter till framgångar och skapat något större än enbart en verksamhet.

Hans företag har blivit ett naturligt vattenhål för Lidköpingsborna – en plats där både hungriga magar och törstande själar finner tillfredsställelse. Genom åren har han förfinat sitt företagande, vilket syns tydligt i hans egen produktion, där hans öltankarna i källaren blivit symboler för både effektivitet och expansion.

Trots sin långa erfarenhet förblir han en ungdom i hjärtat, med ett stort engagemang och en genuin inställning till sina kunder. Han får varje person att känna sig sedd och välkommen. Med sitt hjärta, sin framåtanda och sin ständiga utveckling är han en förebild för unga företagare och en central aktör i Lidköpings näringsliv.

Fler nyheter från Företagarna