För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jakob Boije är Årets Unga Företagare i Mariestad

Publicerad 3 jun 2024
Med sitt företag Ullervads Cykelverkstad är Jakob Boije Årets Unga Företagare i Mariestad. Vi bad honom berätta om framgångsfaktorer, framtidsvisioner och dela med sig av sina bästa företagartips.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Efter flera försök att få arbeta med något av mina intressen som är cykel och fotografering beslutade jag att starta en egen verksamhet i form av en cykelverkstad. Kort efter att jag hade startat upp min verksamhet fick jag även möjligheten att jobba som fotograf, som har varit en bra kombination för mig!

Berätta mer om din verksamhet!

 – Mitt företag är uppdelat i två verksamheter, drivs i ett och samma bolag som heter Boije Fotokonsult AB: 1. Ullervads Cykelverkstad, en cykelbutik som erbjuder reparation och försäljning av nya cyklar. Säljer i dagsläget cirka 50-100 cyklar per år och reparerar flera hundratals cyklar årligen. Sedan tre år tillbaka har jag en anställd på heltid i verkstaden. 2. Fotograferingsverksamhet som är inriktad mot bostadsfotografering. Detta är den del av företaget som jag är mest aktiv i och driver helt själv. Har ett samarbete med Husfoto i Sverige AB, där jag får i uppdrag att fotografera fastigheter åt fastighetsmäklare runt om i Skaraborg med omnejd, mest aktiv i, Töreboda, Hova, Hjo, Tibro, Karlsborg och Tidaholm. Jag fotograferar cirka 800 objekt per år.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi tar oss tid för varje enskild kund och möter kunden på ett personligt och trevligt sätt. För oss är det viktigt att alla kunder skall känna sig uppmärksammade och vi gör allt för det lilla extra och att allt utfört arbete skall vara så noga utfört som möjligt. Vi sätter verkligen kvalité och kundnöjdhet framför allt.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– När man får en bekräftelse och beröm från alla kunder för det man gör då blir man rörd och stolt. Att få återkommande kunder i alla sammanhang är för mig en stämpel på att det man gör är uppskattat.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

– Göra arbetet med fortsatt bra kvalitet därmed få växa genom att bredda vår kundkrets ytterligare. En självklarhet för oss är en tro på att framtiden, den har alltid möjligheter.

Vilket är ditt bästa företagartips?

– Har du ett intresse du älskar och du inte känner att du vill jobba med något annat än detta, då tycker jag du skall prova och se vart det leder. Inga steg är för små eller för stora. Att inte ta något steg alls gör att man aldrig kommer igång. Man kan prata mycket, men det är handlingen som gör skillnad.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Hållbarhet är för oss en mycket viktig del i verksamheten. Främst i cykelverkstaden försöker vi alltid att ge alla "gamla" cyklar en chans till att få ett nytt liv samt att vi arbetar med att transport effektivisera alla våra leveranser av båda cyklar och reservdelar så att inga onödiga transporter behöver göras till vår verksamhet. Vi återvinner alltid allt vårt avfall och vi försöker även att inte göra det till avfall om vi ser att något går att återbruka. I fotografverksamheten åker jag elbil, vilket har gjort att jag inte behöver tanka och sparar in cirka 2500 liter diesel per år.

Juryns motivering:

Årets unga företagare har med sin företagaranda och servicekänsla etablerat sig som en framstående och uppskattad aktör inom sin bransch. Helt rätt i tiden bidrar företagaren till att vidga stadens centrum och dessutom underlätta för invånarna att förflytta sig på ett miljövänligt och hälsosamt sätt.
Vår unga vinnare är en målveten person som bygger upp lönsamhet i det han gör. Alltid seriös och driven oavsett om det handlar om slutartider eller pedaler.
 
 

Jakob går nu vidare till Regionfinalen för Årets Företagare & Årets Unga Företagare, den 5 september i Partille Arena.

Se alla övriga finalister:

 
 
Fler nyheter från Företagarna