För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kjell Johansson - TSM Smartstoring AB är Årets Företagare på Orust

Publicerad 30 maj 2024
Med sitt företag TSM Smartstoring AB är Kjell Johansson Årets Företagare på Orust. Vi bad honom berätta lite om verksamheten, om vad som gör honom mest stolt och att dela med sig av sina bästa företagartips.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Det började redan när jag som tioåring sålde GT och GP och lärde mig att jag kunde påverka min livssituation helt själv. Själva företaget startade jag på förfrågan av en inköpschef på Crawford Door som såg något i en 23 år ung man. Sedan får man inte glömma att jag var starkt uppbackad av min svärfar som gjorde det praktiskt möjligt och som trodde på mig med entusiasm och en stor portion av sunt bondförnuft.

Vad gör ditt företag?

– Vi levererar materialhanteringslösningar till produktionsindustri och lager. Våra produkter minskar lageryta, sparar tid och de flesta av dom ger en bättre arbetsergonomi. Det betyder att vi har hela kedjan från konstruktion, produktion till marknad. Våra produkter levereras främst på en europeisk marknad och ca 80% på export.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi lyssnar på våra kunder och produktutvecklar efter riktiga behov De flesta av våra produkter är utvecklade tillsammans med en kund någon gång. Vi förstår hur ett projekt hos våra stora kunder fungerar och har lång erfarenhet att vara delaktiga i sådana. Vi är tillräckligt små för att vara snabba och lyhörda och tillräckligt stora för att få förtroendet att leverera till de största.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Att jag bevisat att med envishet kommer man långt och att språkbarriärer och kulturer inte är ett hinder. Om man vill förstå varandra så gör man det. Jag är också stolt över att ha lyckats bygga en organisation från ett enmansföretag till en organisation som till vardags kan funka utan mig. Andra saker som gör mig stolt är att vi de senaste 18 åren byggt ett internationellt varumärke som i vår bransch förknippas med kvalitét, säkerhet och ärlighet och att vi blir kopierade.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

– Nu går vi in i Smart Storing 2.0 där vi erbjuder digitala verktyg, teknisk kompetens och utbildning till våra partners och ÅF. Vi jobbar också med nya produktområden där dessa produkter kommer vara länken mellan robotar och människa. Vi har inlett en tillväxtresa där vi skall växa med 10% per år.

Vilket är dina bästa företagartips?

–  Att leta efter samarbeten som skall bygga på långa relationer. Vi har kunder och leverantörer som vi har jobbat med i flera decennier. Skapa ett nätverk med kunskap. Skaffa en styrelse eller styrgrupp.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Det ligger i vårt årsplanering att ständigt jobba med hur vi använder våra resurser och stärka vår långsiktighet. En del av hållbarhetsarbetet ingår i ledningssystem. Ifrån vår styrelse har företaget fått i uppdrag att börja mäta för att veta. Utifrån detta har vi skapat en produktionsgrupp som jobbar med frågan systematiskt.
 

Juryns motivering:

Ett företag som är verksamt både högt och lågt där allt ska va´
i våg. Det kan sägas att företaget utan internationella kontakter inte hade varit där de är idag.
Och de kundanpassade koncepten verkar vara ett vinnande drag med nöjda kunder dag efter dag.
 
Bolaget kan sammanfattas till:
• Flexibla
• Resultatinriktade
• Ambitiösa
• Nyfikna
• Kvalitetsmedvetna
 
Vi säger grattis till Årets Företagare Orust 2024
Kjell Johansson, TSM Smartstoring AB
 
 
Kjell går nu vidare till Regionfinalen för Årets Företagare & Årets Unga Företagare, den 5 september i Partille Arena.

Se alla övriga finalister:

Fler nyheter från Företagarna