För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Martin Svensson är Årets Företagare i Sotenäs

Publicerad 3 maj 2024
Med sitt företag Berg & Grundsäkring är Martin Dahlholm Svensson Årets Företagare i Sotenäs.                                                                                                 – Redan i skolåldern fanns en passion kring entreprenörskap, säger Martin, som i intervjun berättar mer om verksamheten och delar med sig av sina bästa företagartips.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Redan i skolålder fanns en passion kring entreprenörskap och jag började tidigt att sommarjobba med diverse jobb. Min far hade egen firma, Byggförstärkarna och där fick jag lära mig grundläggning och upptäckte också att jag hade en stark drivkraft och potential att utmana de större företagen redan i ung ålder. Min far och jag startade tillsammans BGS. Där fick jag en möjlighet att bygga upp, påverka och skapa ett innovativt och konkurrenskraftigt företag. Det blev min passion och med mycket slit lyckades lilla BGS under en period av år bli störst i Skandinavien, en utmanare till de stora drakarna då vi köpte och monterade mest stålpålar i Skandinavien.

Berätta mer om företaget!

– Vi förstärker och grundlägger byggnader små som stora i Sverige och Norge. Vi är en pålningsföretag.


Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Branschen var inte särskilt utvecklad innan vi startade och alla var livrädda för de större mer etablerade företagen inom detta område. Det var inte vi, vi stakade vår egen väg. Jag var inget ess i skolan, men att lösa nästintill omöjliga problem och hitta lösningar har alltid intresserat mig. I grundläggningsbranschen är det en klar fördel att kunna lösa saker utanför boxen, en fördel för såväl kund som mig som företagare. Vi var tidiga på marknaden och har skapat innovationer såsom stålpålar för tyngre byggnation som idag används flitigt. Även påverkat utvecklingen och framtagning av dagens grundläggningsmaskiner för stålpålning. Vi har byggt om maskiner för att anpassa oss efter olika arbetsmiljöer. Inte alltid vi har lättillgängliga utrymmen att jobba på. Vi särskiljer oss genom att se på jobben annorlunda, hitta bästa lösningen och leverera en grym tjänst till slutkund.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Att kunder, såväl privata som stora etablerade byggföretag alltid kontaktar oss för konsultation oavsett hur många andra aktörer som är med och räknar på jobbet. Att förtroendet för BGS och vår förmåga att hitta bra lösningar under svåra omständigheter är välkänt i såväl Sverige som Norge. Vi är också mycket stolta över att genom vårt sätt att tänka, med erfarenhet och gedigen kunskap i branschen, ha lyckats ta fram innovationer som idag används av samtliga grundläggare. Att längs vägen även byggt upp ett vackert bostadsområde vid havet på Smögen, "Hållöfisk" med över 45 lägenheter är en annan bedrift som ligger varmt om hjärtat.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

– Mina barn och min svärson är aktiva i företaget och så småningom kan de driva vidare vårt familjeföretag. Jag ser mig själv fortsatt räkna och klura på jobb, min passion, och att vi tillsammans levererar den absolut bästa, mest lämpliga och genomtänkta tjänsten i Sverige i många år framåt.

Vilket är ditt bästa företagartips?

– Att oavsett din passion, våga satsa fullt ut, förstå att det tar tid och hårt arbete att lyckas. Men gör jobbet med hjärtat. Det finns ingen känsla som slår den dagen när man nått sitt mål och till och med slagit dem. Då är det dags att sätta nya mål inför framtiden, kanske hinna njuta lite och kämpa vidare.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi står just nu inför en förändring där vi ser över vår maskinpark och alternativa mer miljövänliga lösningar som exempelvis eldrift. Det är ett pågående arbete i vår bransch där det finns mycket som kan förändras.

Juryns motivering:

Årets företagare har sedan många år visat stort entreprenörsskap och gott hjärta till Sotenäs. Med ett vågat, drivet och lösningsorienterat entreprenörsskap ändrade han grundsäkringsbranschen genom flertalet innovativa lösningar till det den idag är.
Efter att tidigt 2000 valt att flytta sitt största företag, med över 40 anställda och med Norden som arbetsområde, till hemkommunen Sotenäs så har utvecklingen bara gått vidare. Martin Svensson Berg & grundsäkring AB är idag en serieentreprenör med verksamhet inom flera områden. Han har genom sitt entreprenörsskap bistått på ett mycket betydande sätt till kommunens utveckling, inte minst genom massiv bebyggelse inom industri och bostäder och som hyresvärd för både privatpersoner och företagare.
Martin Svenssons entreprenörsskap har spridit sig vidare och idag jobbar han tätt tillsammans Dotter och Son inom bolagen. Vi önskar Martin Svensson och Berg & Grundsäkring lycka till i framtiden.
Ett riktigt stort 𝑮𝒓𝒂𝒕𝒕𝒊𝒔 𝑮𝒓𝒂𝒕𝒕𝒊𝒔!
 
Martin går nu vidare till Regionfinalen för Årets Företagare & Årets Unga Företagare, den 5 september i Partille Arena.

 

Se alla övriga finalister:

Fler nyheter från Företagarna