För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Soloföretagare som lyfter med samarbete och AI

Publicerad 16 okt 2024
Helena Vidal har sedan fyra år tillbaka drivit sitt företag Vidacore i Kungälv. Trots att hon är soloföretagare har hon hittat smarta sätt att inte arbeta ensam. Kontorshotell, samarbete med branschkollegor och AI är hennes lösning.

I sitt företag arbetar Helena med ledarskaps- och verksamhetsutveckling samt välmående.
– Kort sagt handlar det om att stärka kompetensen inom företag för att främja tillväxt. Jag fokuserar på långsiktiga förändringsprocesser, inre motivation och verktyg för ledarskap och medarbetarengagemang. Jag jobbar med både ledare och anställda i företag runt Kungälv, Stenungsund och Tjörn, förklarar hon.

Genom åren har en röd tråd i Helenas karriär, både som distriktssköterska och företagare, varit viljan att hjälpa människor att ta hand om sig själva för att kunna prestera bättre.
– Jag har alltid drömt om att förebygga ohälsa, och nu kan jag förverkliga den drömmen genom mitt företag.

Friheten att forma sitt arbete

Helena trivs i rollen som soloföretagare. Friheten att styra över sin tid och utveckla tjänster utifrån både sina egna styrkor och kundernas behov är något hon värdesätter högt.
– Att få skräddarsy kurser och workshops efter kundernas specifika behov är det bästa jag vet. Som soloföretagare är jag väldigt fri att forma min verksamhet som jag vill och har inget personalansvar. Däremot samarbetar jag mycket med branschkollegor.

Det finns i dagsläget inga planer på att anställa och Helena trivs med att arbeta från ett kontorshotell i Kungälv.
– Människorna där blir som mina kollegor och det ger mig mycket energi att kunna ta en kaffepaus med någon och byta tankar.

AI som marknadsassistent

Helena deltog på Soloföretagardagen som vi på Företagarna Västra Götaland arrangerade i september, med temat ”Så blir AI din egen personliga marknadsassistent”. Det var ett steg framåt i hennes användning av AI.

– Jag hade testat AI innan, men under dagen fick jag många små tips som verkligen gör skillnad. Framför allt använder jag AI för att generera och anpassa bilder, till exempel i verktyget Canva. Nyligen testade jag också att ta hjälp av AI med att presentera mitt breda cv på ett nytt sätt, för att göra det mer intressant, vilket hjälper mig i kontakten med nya kunder.

Helena berättar att hon även använder verktyg som ChatGPT och Copilot som bollplank när hon skriver texter och presentationer.
– Det blir en kreativ process och jag känner att jag kan arbeta mycket mer effektivt med AI vid min sida – det känns nästan som att ha en extra kollega.

Nätverk och stöd från Företagarna

Eftersom Helena är medlem i Företagarna undrar vi såklart vad hon tycker är det bästa med att vara medlem.
– Det är väldigt roligt och givande att vara med i ett nätverk av företagare och jag tycker att Företagarna är en viktig organisation, som driver olika företagsrelaterade frågor för näringslivet. Det är också intressant att få nyheter om aktuella företagarfrågor till mig från Företagarna.

Ett råd till andra soloföretagare

Till sist, vad är Helenas bästa tips till andra som driver eget?

– Skapa ett brett nätverk och knyt kontakter med experter inom olika områden som kan vara till hjälp. Tveka inte att samarbeta med bransch- och affärskollegor, särskilt inom områden där du kanske inte har lika stor kompetens. Ingen kan vara bäst på allt, påpekar Helena.

Fler nyheter från Företagarna