För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

En eftermiddag i Bohuslän på temat regelförenkling för företag

Publicerad 10 sep 2024
Den 6 september besökte Erik Östman, Företagarnas expert inom lokalt företagsklimat och regelförenkling, två medlemsföretag i Lysekil och Sotenäs. Besöken handlade om olika lagar och regler som bromsar utveckling för företagen och i förlängningen, kommunerna och regionen.
Javier Gonzales Amador och Erik Östman

I Lysekil finns företaget Luna Vingård & Restaurang som drivs av Javier Gonzales Amador. Vingården etablerades 2011 och producerar omkring 1000 flaskor vin årligen på druvor som Solaris, Rondo och Pinot Noir. Med målet inställt på produktion av 1500 flaskor per år har de stora planer på att utveckla verksamheten.

”Vi har jobbat med guidade turer på vingården länge och nu kommer vi ha möjlighet att paketera upplevelsen på ett bättre sätt. Gästerna kan köpa med sig en flaska som ett minne från sitt besök här i Lysekil” sa Javier när Företagarna intervjuade honom i somras med anledning av regeringens förslag om att tillåta gårdsförsäljning för småskaliga producenter.

Gårdsförsäljning och matkravet – kravet som säger att ett varierat utbud av mat ska kunna serveras om man också vill servera alkohol – diskuterades vid besöket, men även andra regelfrågor som påverkar företagare och hindrar utveckling av det lokala näringslivet.

Efter stoppet i Lysekil blev det ett besök hos företagen Renahav och Smögenlax i Sotenäs. Renahav är en innovativ anläggning som renar restprodukter från den lokala sjömatsindustrin och därefter bland annat skapar biogödsel, elektricitet och hetvatten. Smögenlax har som mål att odla premiumlax i landbaserade och klimatsmarta system som nyttjar effekterna av Renahav och andra omkringliggande industrier.

Joel Oresten, styrelseordförande på båda företagen, berättade om företagens utmaningar med att få ett tillstånd för att komma igång med laxodlingen, vilket Företagarna har berättat om tidigare. I sju års tid har Smögenlax väntat på att få tillstånd att börja – trots att produkten är världens renaste och mest miljövänliga.

”Det är svårt att se att Smögenlax situation är på något sätt rimlig. Så här lång tid får det inte ta. Om vi i Sverige vill ha innovativa företag på miljöområdet måste processerna snabbas upp avsevärt” säger Erik Östman, Företagarnas expert inom lokalt företagsklimat och regelförenkling.

I Sotenäs deltog även riksdagspolitiker, regionpolitiker och lokalpolitiker från Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Efter en diskussion om hur det kan få ta så lång tid att få igång en så pass viktig produktion för både regionen och landet i stort fick politikerna en rundvandring i verksamheterna.

Fler nyheter från Företagarna