För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

IT-brott i centrum när fler än 200 företagare samlades

Publicerad 14 apr 2025
Alldeles för många företagare utsätts för bedrägerier och andra sorters digitala brott. Trots det är anmälningsbenägenheten väldigt låg då man upplever att det ändå inte leder till något eller tar för lång tid. Under tre dagar anordnades därför säkerhetsträffar runt om i regionen.

Medlemmar i Företagarna bjöds in till träffar i Sotenäs, Uddevalla, Partille, Borås, Skövde, Mölndal och Trollhättan där bland andra Tobias Adielsson, Företagarnas expert på brott mot företagare, samt Jan Olsson, kommissarie och Årets Säkerhetsprofil 2022, gick igenom vilka konsekvenser det får för samhälle och företag när IT-brott inte prioriteras. Deltagarna fick också med sig konkreta tips för att stärka sin egen och sitt företags säkerhet.

Tips och råd för ökad säkerhet – ladda ned checklistan här!

Deltagarna fick också lyssna på lokala representanter, till exempel brottsförebyggande samordnare på kommunen, kommunpolisen, säkerhetsföretagare och företrädare från akademin. Ett ämne som diskuterades länge var anmälningsbenägenheten och varför det är viktigt att arbeta för att höja den.

Idag finns det ett stort mörkertal i Polismyndighetens statistik, det är svårt att säga exakt hur många företagare som blir utsatta och vilken typ av brottslighet det handlar om. Därför är det viktigt att polisanmäla alla brott så att statistiken blir mer verklighetstrogen, först då kan myndigheten prioritera på ett rättvist sätt. Då är det viktigt att det blir enklare att anmäla och att fler brott ska gå att anmäla digitalt.

I rapporten Brottsanmälan saknad (2024) beskrivs hur utsattheten ser ut samt vad det resulterar i för kostnader varje år, samt varför företagare inte polisanmäler. Rapportförfattaren lyfter även 11 förslag för att öka företagens benägenhet att anmäla brott. De tre högst prioriterade är att Polismyndigheten i större utsträckning ska utreda mängdbrott, brottsoffer ska få upprättelse och kriminella ska straffas hårdare och när man lägger ned en brottsutredningen ska Polisen tydligare motivera varför.

Tio tips för ökad digital säkerhet

1. Logga aldrig in med din e-legitimation på uppmaning av någon annan om du inte själv aktivt är den som ringt upp till exempel din bank eller en myndighet.

2. Installera antivirusprogram och brandvägg på företagets datorer.

3. Se till att du regelbundet gör säkerhetskopior av innehållet på din dator.

4. Tänk efter och granska kritiskt e-post innan du klickar på en länk eller öppnar en fil, även från tillsynes kända avsändare.

5. Undvik att använda publika nät.

6. Uppdatera datorn, programvarorna, mobilen och apparna med tillverkarnas senaste säkerhetsuppdateringar.

7. Lösenordet för den e-postadress som används för att återställa övriga lösenord bör innehålla många tecken och ej användas i något annat sammanhang. Spara inte lösenord i datorns webbläsare.

8. Använd multifaktorauktorisering vid inloggning om möjligheten finns.

9. Använd en digital brevlåda för myndighetspost.

10. Ta reda på var företagets viktigaste information lagras. Ta fram rutiner som beskriver hur ni på företaget ska hantera er information säkert.

Träffarna anordnades delvis i samverkan med Företagarna försäkringar, Tre Företag och Företagarna cyberskydd, läs mer om Företagarnas samarbetspartners och ta del av deras erbjudanden här.

Företagarna cyberskydd är ett digitalt säkerhetsskydd som hjälper dig att hitta läckta användaruppgifter och sårbarheter på dina system. För endast 495 kronor per år får man dessutom tillgång till support dygnet runt, året om. Läs mer här.

Fler nyheter från Företagarna