För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rekordstort intresse för ägarskiftesträffar i Västra Götaland

Publicerad 8 apr 2025
Företagarsverige står inför en stor utmaning de kommande tio åren. En av sju företagare i Sverige är nämligen 65 år eller äldre, vilket motsvarar cirka 54 000 företag med omkring 200 000 anställda. De driver välmående företag med stor kompetens som genererar många arbetstillfällen och viktiga skattepengar. För att inte tappa betydelsefulla intäkter och arbeten i vår välfärd är det av största vikt att så många som möjligt av dessa företag kan leva vidare med en smidig övergång till en ny ägare.

Det handlar inte bara om att överlåta ett företag till nästa generation eller en extern köpare, utan även om att säkerställa att företagets värde bevaras och att samhällsekonomin inte påverkas negativt. Med rätt förberedelser, rådgivning och ett tydligt fokus på både de mjuka och hårda faktorerna i processen kan ett generationsskifte genomföras framgångsrikt.

Under mars månad genomförde Företagarna och Svenskt Näringsliv fyra halvdagar på olika platser i Västra Götaland med fokus på ägarskifte och viktiga steg i processen för att komma igång. Intresset var rekordstort, och nära 350 företagare deltog.

Vad behöver företagare tänka på?

Anders Ydstedt, expert på ägarskiften och författare till boken Generation Ö - som i överlåtelse, inledde dagen. Han har intervjuat många företagare om deras erfarenheter av generationsskiften och talade om de praktiska aspekterna av att genomföra ett framgångsrikt skifte. En av de första lärdomarna var att företagsledare ofta underskattar hur lång tid ett ägarskifte faktiskt tar. En plan bör vara på plats långt innan man går i pension eller bestämmer sig för att sälja sitt företag.

Ydstedt har sammanställt tio steg som en företagare bör tänka igenom för att genomföra ett så lyckat skifte som möjligt. Här återger vi några av dem i korthet:

  1. Förbered i tid: Börja planera för ägarskiftet tidigt och skapa en tydlig plan för hur och när ägarskiftet ska ske.
  2. Trimma företaget: Se till att alla affärsdokument, redovisningar och avtal är i ordning. Detta gör företaget mer attraktivt för potentiella köpare.
  3. Ska barnen ta över? Det är viktigt att diskutera framtiden med familjen. Här finns ofta många känslor och viljor. Om barnen inte vill ta över, är det viktigt att fundera på andra alternativ.
  4. Skattefrågor: Positivt är att arvs- och gåvoskatt inte längre finns, vilket gör det enklare att genomföra ett skifte, framförallt inom familj. Andra skatter kan dock vara komplexa vid ett ägarskifte, och det finns mycket skatteplanering som kan göras för att underlätta processen. Rådgivning från experter rekommenderas.
  5. Värdering av företaget: Det är viktigt att förstå skillnaden mellan värde och pris samt att ha realistiska förväntningar på vad en försäljning kan ge. I slutändan är värdet det som någon är beredd att betala.
  6. Pension och försäkring: Planera för pensioner och se till att det finns en strategi för att ta ut pensionsmedel på bästa sätt.
  7. Vem kan ge råd? Revisorer, affärsjurister och företagsmäklare kan hjälpa till att navigera genom processen. Andra företagare som genomfört liknande skiften kan ge värdefulla tips.
  8. Vad händer med dig? Företagsledare behöver också tänka på vad som händer efter försäljningen. En plan för framtiden är viktig för att inte stå i vägen för de nya ägarna och för att kunna släppa sitt företag.

Finansiering av ägarskiften

Bengt Raner från ALMI Företagspartner talade om finansieringsmöjligheter vid ägarskiften, där ALMI spelar en viktig roll som komplement till bankerna. Det är sällan en köpare har hela köpeskillingen själv, till exempel vid ett medarbetarövertagande. Då kan ALMI erbjuda kompletterande lån eller finansiering. Här betonas vikten av att företaget är väl förberett innan ägarförändringen sker för att möjliggöra finansiering. En viktig aspekt vid finansiering är att ha en tydlig förståelse för vad som är viktigast för företagets omsättning och lönsamhet, samt för möjligheterna till framtida tillväxt, eftersom detta påverkar både förhandlingar och pris.

Börja i tid

Sammanfattningsvis är vår stora uppmaning till företagare att börja planera i god tid, ta hjälp av experter och ha en öppen kommunikation med familjen om ni planerar en generationsväxling inom familjen.

Fler nyheter från Företagarna