På längre sikt: nystart för Sverige
Långsiktigt fokus måste vara på strukturåtgärder som återstartar ekonomin.
− Utan kraftfulla åtgärder för att stärka det svenska företagsklimatet kommer regeringens återstartspaket att misslyckas, investeringar skjutas på framtiden, och arbetslöshet och utanförskap bita sig fast, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.
Kortfristiga stöd som korttidspermittering, som under en krisperiod fyller viktig funktion, riskerar att vid långvarig tillämpning urholka snarare än stärka konkurrenskraft, genom lägre omvandlingstryck. Det gynnar inte långsiktig tillväxt eller jobbskapande.
Andra ”stödåtgärder”, som höjningen av a-kassan och borttagandet av karensavdraget, minskar arbetsgivarnas kontroll över medarbetarnas arbetsinsatser, och försvagar arbetslinjen. Överlag har incitamenten till egen försörjning genom arbete minskat, långsiktigt allvarligt, i synnerhet i kombination med skenande arbetslöshet.
Fler i arbete
Kostnaderna för att anställa och arbetsgivarnas skyldigheter måste begränsas så att fler kan komma i arbete snabbt. Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter är ett viktigt erkännande av att höga arbetsgivaravgifter är ett av företagens största tillväxthinder. Företagarna anser att behovet av att fortsatt begränsa arbetsgivarnas kostnader och skyldigheter för anställda är påtagligt, annars riskerar arbetslösheten att bita sig fast. Hårdast drabbas de grupper som redan idag står lågt ifrån arbetsmarknaden. Detta innefattar också en reformering av såväl Las som Arbetsförmedlingen.
Kostnaderna för att anställa och arbetsgivarnas skyldigheter måste begränsas så att fler kan komma i arbete snabbt.
Att i nuläget öka arbetsgivarnas ansvar för sjukkostnader och rehabilitering skulle dramatiskt förvärra såväl arbetslöshet som utanförskap. Flera sådana förslag har dryftats och det vore förödande om de blev verklighet. Regeringen bör underlätta arbetsgivaransvar, genom att till exempel ta bort förmånsbeskattningen av privata sjukförsäkringar.
Incitament för att skapa välstånd
Sänkningar av bolagsskatten är förstås välkommet och är nödvändigt för att värna Sveriges internationella konkurrenskraft. Men incitamenten till att skapa välstånd genom aktiviteter som företagande, jobb och utbildning måste stärkas ytterligare.
Incitamenten till att skapa välstånd genom aktiviteter som företagande, jobb och utbildning måste stärkas ytterligare.
Företagarna vill se ytterligare sänkningar av den statliga inkomstskatten. De tidsbegränsade skattesänkningar som har aviserats av regeringen bär karaktären av valfläsk och är inte något som långsiktigt stärker incitamenten till jobb, värdeskapande och egen försörjning.
Förändra synen på företagande
Attityden mot företagare och jobbskapare måste förbättras. En politik som syftar till högre sysselsättning, ökat välstånd, klimatsmart tillväxt och utbyggd välfärd måste ha starkt fokus på jobb- och värdeskapande i små och medelstora företag. De är Sveriges motor och har stått för 4 av 5 nya jobb de senaste decennierna.
Företagare målas allt som oftast ut som fuskare och fifflare.
Regeringen har tyvärr allt för ofta visat en bristfällig förståelse för de mindre och växande företagens verklighet. En växande andel personer är i dag egenföretagare eller gig-jobbare, och även denna typ av självförsörjning måste fungera med välfärdssystem etcetera. Här finns mycket kvar att göra.
Bekämpa brotten
Tryggheten i samhället måste stärkas. Detta gäller även de brott och den otrygghet som drabbar företagare. Våldsbrott får med rätta stor uppmärksamhet och vi ser tyvärr ingen minskning i skjutningar och bombdåd, trots stora satsningar i form av Rimfrost. Det är ett fatalt samhällsmisslyckande som kommer ta lång tid att reparera.
Det oroväckande är att många företagare helt enkelt låter bli att anmäla, eftersom utredningar av sådana brott nästan uteslutande läggs ned.
I företagares fall är det ofta så kallade mängdbrott som är det stora problemet: skadegörelse, inbrott och stölder. Det oroväckande är att många företagare helt enkelt låter bli att anmäla, eftersom utredningar av sådana brott nästan uteslutande läggs ned. Företagarna har välkomnat de förstärkningar av rättsvårdande myndigheter som gjorts i budgetpropositionen, men det råder ingen tvekan om att ytterligare resurser behövs till denna statliga kärnuppgift.
Röj i regeldjungeln
Företagarna saknar krafttag och åtgärder mot det ständigt ökade regelkrånglet och företagens regelbörda. Företagens kostnader för att efterleva och hantera lagar och regler ökar från år till år. Budgeten för 2021 saknar helt åtgärder inom detta område, vilket måste ses som ett stort misslyckande från de regeringsföreträdare som säger sig arbeta för att minska företagens regelbörda.
Trots fagra löften om motsatsen blir regelberget högre och högre.
Trots fagra löften om motsatsen blir regelberget högre och högre. Företagare lägger i snitt tio timmar i veckan på administration, till stor del med anledning av regler från myndigheter. Denna tid måste minskas så att företagare kan ägna sig åt att få sina företag att växa.