Betänkandet Mutbrott (SOU 2010:38)
Företagarna har fått rubricerat förslag på remiss. Vi tillstyrker utredningens förslag och önskar därtill framföra följande.
Brottsbalkens nuvarande reglering av mutbrott har kritiserats bl.a. för den svårighet att följa samhällsutvecklingen som lagtextens utformning medfört. Dessutom har bestämmelserna ansetts svårtolkade. Utredningens förslag innefattar en rad förändringar som syftar till att öka tydligheten och därigenom förbättra tillämpningen. Vidare föreslås det att lagstiftningen kompletteras genom inrättandet av Svensk kod om gåvor, belöningar och andra förmåner i näringslivet. Koden ska utgöra en del av näringslivets självreglering och syftar till att åstadkomma en mer ändamålsenlig och lättillgänglig reglering av mutbrotten med tydligare gränser för vad som ska anses straffbart.
Företagarna är positiva till den översyn av lagstiftningen som utredningen gjort och de förändringar som föreslås i syfte att åstadkomma en större tydlighet och enklare tillämpning av lagen. Förändringar som är särkilt betydelsefulla sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv. I anslutning härtill ställer sig Företagarna också positiva till det förslag till kod som utredningen presenterar. Koden är, som komplement till lagens mer allmänt hållna bestämmelser, en viktig del i arbetet mot mutbrott och utgör en god grund för näringslivets självreglering. Härigenom kan en större förutsebarhet uppnås och regleringen av mutbrott enklare hållas aktuell över tiden. För att komma Sveriges många småföretagare till verklig nytta är det viktigt att detta arbete fortsätter genom framtagandet av också mer detaljerade bransch- och marknadssystem.
Brottsmisstankar om muta och bestickning handläggs av Riksenheten mot korruption. Enheten genomför även utbildningar om korruption, särskilt riktade till myndigheter. Företagarna vill understryka vikten av att enheten har nödvändiga resurser till sitt förfogande för fullgörandet av sitt uppdrag.