Remissyttrande: Utredningen om planering och dimensionering av Komvux och gymnasieskola, SOU 2020:33
Företagarna välkomnar särskilt förslagen om att arbetsmarknadens behov ska vägas in vid planering och dimensionering av såväl gymnasieskolan som Komvux. Det är avgörande för att komma till rätta med den kompetensbrist som råder bland de små och medelstora företagen. En självklar utgångspunkt vid planering och dimensionering av all utbildning måste vara att behoven även hos de mindre företagen beaktas, exempelvis via de branschråd som nämns i utredningen.
Ökad statlig styrning kan försvåra näringslivets behov
Samtidigt som Företagarna välkomnar förslagen om dimensionering, ser vi ett antal risker. Vi är oroade för att ökad statlig styrning och krav på effektivt resursutnyttjande riskerar att försvåra den flexibilitet som krävs för att möta småskaliga och lokala behov från näringslivet. Företagarna menar därför att finansiering måste tryggas för att även mer kostsamma och lokalt anpassade utbildningar fortsatt ska kunna genomföras. Avgörande för stärkt likvärdighet och för att utbildning i högre utsträckning ska leda till arbete är också att de anordnare med högst kvalitet är de som får bedriva utbildning. Det kräver en stärkt resultatuppföljning. Företagarna ser en risk att de ramar som utredningen presenterar riskerar att bli alltför stelbenta och leda till en utveckling i motsatt riktning.
Yrkesprogrammen bör ge högskolebehörighet
Kartläggningar som Företagarna genomfört visar att det hos våra medlemsföretag råder särskilt kännbar brist på gymnasialt yrkesutbildad kompetens. Det är därför avgörande att yrkesprogrammens attraktivitet stärks, varför Företagarna menar att yrkesprogrammen bör ge högskolebehörighet som huvudregel. Därtill behöver stärkt information om utbildningars kvalitet kompletteras med stärkt studie- och yrkesvägledning för att ge eleverna bättre möjlighet att göra informerade studieval.