För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8)

Publicerad 16 maj 2024
Företagarna lämnar ett flertal synpunkter på utredningens förslag.

Läs remissyttrandet som pdf.

Utredaren lägger fram flera förslag för att stärka livsmedelsberedskapen och klargöra ansvarsområden och föreslår en ny lag om livsmedelsberedskap.

Företagarna ställer sig i grunden positiva till ett tydligare offentligt ansvar för den svenska livsmedelsberedskapen, men har flera synpunkter.

Utredaren klargör att god livsmedelsberedskap förutsätter en konkurrenskraftig livsmedelskedja, men att stärkt konkurrens inte är livsmedelsberedskapens uppgift. Vilket förtar en del av utredningens slutsatser och utelämnar svar på vilka långsiktiga förutsättningar i skatter och regelverk som behövs för näringsverksamheten inom livsmedelsförsörjning.

Utredaren gör ett antal konstateranden som mot bakgrund av regeringens framlagda politik visar att frågorna om näringsvillkoren och livsmedelsberedskapen måste hållas samman.

Lagförslagets fastställande av kommunernas uppgift att i förberedande syfte samverka med andra aktörer om nödvändigt, beträffande behovsanalys och planering av livsmedelsdistribution vid en allvarlig störning i livsmedelsförsörjningen behöver förtydligas och kompletteras med en skarpare skrivning om samverkan med det lokala näringslivet som verkar inom livsmedelsbranschen.

Slutligen vill Företagarna understryka att Sverige aldrig kommer kunna vara självförsörjande på allt och därmed kan per definition livsmedelsberedskapen inte bli heltäckande.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.