För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Betänkandet Areella näringar vid vatten (SOU 2023:103)

Publicerad 21 maj 2024
Företagarna ställer sig positiva till förslaget även om vi vill framföra att detta endast är en mycket begränsad förändring beträffande strandskydd.

Läs remissyttrandet som pdf.

Utredaren har haft i uppdrag att se över undantaget från strandskyddet för de areella näringarna. Detta i syfte att säkerställa att tillräcklig hänsyn tas till de varierande förutsättningar som i dag råder för de olika näringsidkare verksamma inom de areella näringarna och till behoven av att förbättra förutsättningarna för näringarnas utveckling – i synnerhet för småskaliga lantbrukare.

Utredaren föreslår att vattenbruk bör omfattas av undantagsbestämmelsen i 7 kap. 16 § 1 Miljöbalken. Småskaliga förvärvsverksamheter på landsbygden föreslås få ett nytt särskilt skäl till dispens från strandskyddet. Likaså justeras omsättningskravet och det funktionella kravet i 7 kap. 16 § 1 Miljöbalken förtydligas.

Företagarnas synpunkter

Företagarna ställer sig positiva till förslaget även om vi vill framföra att detta endast är en mycket begränsad förändring beträffande strandskydd och Företagarna efterlyser fler och mer omfattande utvecklingsförslag av reglerna för strandskydd.

Företagarna anser att betänkandets förslag bör bidra till enklare regeltillämpning för berörda verksamheter, i synnerhet för mindre vattenbruksföretag som endast omfattas av anmälningsplikt. Företagarna delar uppfattningen som framförs av Matfiskodlarna och Svensk Vattenbruk och Sjömat om att förslaget innebär att dubbelprövning undviks.

Företagarna ställer sig positiva till införandet av ett nytt särskilt skäl till dispens för småskalig verksamhet på landsbygden men framhåller behovet av mer genomgripande förändringar framöver.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.