För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk (SOU 2023:74)

Publicerad 30 maj 2024
Företagarna ser en risk att avgiftsbelagda anmälningsförfaranden riskerar att i vissa kommuner leda till en höjd kostnad för företagen.

Läs remissyttrandet som pdf. 

Företagarna har beretts möjlighet att svara på Fiske- och vattenbruksutredningens delbetänkande Förenklade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk.

Företagarna ställer sig i stort positiva till delbetänkandets förslag. I synnerhet åtgärder som innebär borttagande av dubbelprövningar och tydliggör ansvaret i tillstånds- och tillsynsprocesser. Dessa är mycket efterfrågade inom miljöområdet generellt, men särskilt inom vattenbruket. 

Företagarna vill framför allt lyfta fram den synpunkt som framförts av Svenskt vattenbruk och sjömat m.fl. om behovet av adekvat kompetens beträffande vattenbrukets förutsättningar och regleringar, hos de myndigheter och handläggare som svarar för tillsyn och kontroll. Det är viktigt att särskilt kommunerna får det stöd som behövs från de statliga myndigheterna.

Företagarna vill också framföra en varning beträffande att kommunerna bedöms kunna finansiera tillkommande verksamhet genom avgifter. Avgiftsuttagens storlek varierar redan idag stort mellan kommuner vilket skapar ojämlika villkor företagen. Företagarna ser en risk att avgiftsbelagda anmälningsförfaranden riskerar att i vissa kommuner leda till en höjd kostnad för företagen. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.