För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Förslag från Delegationen mot Arbetslivskriminalitet – myndighetssamverkan, en gemensam tipsfunktion m.m.

Publicerad 20 jun 2024
Företagarna delar delegationens övergripande bedömning att myndighetssamverkan är avgörande i arbetet mot arbetslivskriminalitet, men avstyrker flera av förslagen.

Läs hela remissyttrandet som pdf.

I detta det tredje delbetänkandet från Delegationen mot arbetslivskriminalitet redovisar delegationen uppdraget att följa upp och analysera myndigheters samverkan mot arbetslivskriminalitet, samt dess utredning av förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion. Delbetänkandet redovisar även framgångsrika arbetssätt vad gäller arbetet mot arbetslivskriminalitet i Sverige och arbetet mot arbetskraftsexploatering i Belgien samt det gränsöverskridande arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Företagarna delar delegationens övergripande bedömning att myndighetssamverkan är avgörande i arbetet mot arbetslivskriminalitet samt att styrningen av det myndighetsgemensamma arbetet behöver bli tydligare och mer långsiktigt. Företagarna tillstyrker därför förslaget om att skriva in i respektive myndighets instruktion att myndigheterna ska delta i det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Däremot anser Företagarna att det inte är tillrådligt att ge Arbetsmiljöverket och Skatteverkets särskilda instruktioner om att myndigheterna ska bidra till arbetet mot människohandel och liknande brott. Det är en uppgift som är mer lämpad för annan myndighet.

Företagarna delar inte heller delegationens förslag om att i Arbetsmiljöverkets instruktion införa en bestämmelse där det tydliggörs att verket får informera arbetsmarknadens parter om förhållanden som kan ha betydelse för parternas verksamhet. Detta avstyrks av Företagarna.

Likaså avstyrker Företagarna delegationens förslag om att upprätta en ny myndighetsgemensam tipsportal.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.