För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Remissyttrande: Nya regler om cybersäkerhet (SOU 2024:18)

Publicerad 28 maj 2024
Företagarna välkomnar initiativet men efterlyser tydliga riktlinjer för att undvika oskäliga kostnader.

Läs remissyttrandet som pdf. 

I en ny utredning föreslås det en ny cybersäkerhetslag som utökar säkerhetskraven till 18 sektorer. Företagarna välkomnar initiativet men efterlyser tydliga riktlinjer för att undvika oskäliga kostnader.

Utökade krav i ny cybersäkerhetslag

En ny cybersäkerhetslag föreslås, med utökade krav för nätverks- och informationssystem som nu omfattar fler sektorer, från sju till 18, inklusive energi, transporter, bankverksamhet och digital infrastruktur. Företag och offentliga verksamheter inom dessa sektorer, förutom små företag (mindre än 50 anställda eller 10 miljoner euro i årsomsättning), måste följa de nya säkerhetskraven och anmäla sig till en tillsynsmyndighet. Brott mot lagen kan leda till sanktionsavgifter.

Förslaget medför ekonomiska konsekvenser för både tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 januari 2025.

Undvik oskäliga kostnader

Företagarnas ställningstaganden:

  • Företagarna välkomnar prioriteringen av cybersäkerhet men efterlyser tydliga riktlinjer och en gedigen konsekvensanalys för att undvika oskäliga kostnader.
  • Sanktionsavgifter ska vara tydliga och enkla att förstå för att undvika att företag som vill göra rätt ändå drabbas.
  • Företagarna föreslår att lagen endast ska gälla de delar av verksamheten som påverkar säkerheten i relevanta tjänster.
  • Kort tidsram för implementering av direktiven är en utmaning, och myndigheterna behöver vara tydliga med de åtgärder som krävs.
  • Småföretag skyddas från ökad administrativ börda men behöver tydliga riktlinjer för att undvika cyberattacker. Företagarnas rapport Är det it-säkert? visar att 59 procent av företagen anser att it-säkerhetsutbytet mellan företag och myndigheter bör förbättras.
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.