För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Remissyttrande: Promemoria Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft

Publicerad 12 dec 2024
Företagarna avstyrker förslaget i dess nuvarande form. Det behövs en samhällsekonomisk analys och att finansieringen görs teknikneutral.

Läs remissyttrandet som pdf. 

Promemorian handlar om modeller för finansiering och riskdelning som möjliggör byggandet av ny kärnkraft i konkurrens på elmarknaden, med målsättning att etablera kärnkraftskapacitet motsvarande minst 2 500 MW – eller två storskaliga reaktorer – senast 2035.

Promemorian föreslår en ny finansieringsmodell baserad på tre huvudelement:

  1. Statliga lån: Totalt 300 miljarder kronor för att stödja finansieringen av nya reaktorer.
  2. Prissäkringsavtal: Ett garantipris om 80 öre/kWh för att minska risken för aktörerna.
  3. Risk- och vinstdelningsmekanism: För att balansera risk och avkastning mellan staten och investerarna.

Företagarna välkomnar regeringens initiativ att utreda möjligheterna för utbyggd kärnkraft och ser positivt på förslag som främjar en mer stabil och planerbar elproduktion.

Samtidigt delar Företagarna, likt Konjunkturinstitutet, uppfattningen att det finns ett behov av en samhällsekonomisk analys – något som ofta saknas vid politiska beslut. Även om det inte ingick i uppdraget att leverera en sådan analys, bör den kompletteras för att tydliggöra de långsiktiga effekterna på exempelvis kostnadseffektivitet, konkurrens på energimarknaden, konsumentpriser. Detta skulle ge en mer komplett bild av förslagets inverkan på både näringslivet och samhället i stort.

Statligt stöd bör inte baseras på en specifik teknik utan på de nyttor som teknologierna kan bidra med till systemet, som exempelvis stabilitet och minskad volatilitet till elsystemet samt att elproduktionssystemet kan säkerställa att det finns tillräcklig och säker tillgång på el för att möta efterfrågan, utan avbrott eller obalanser. Om lösningen råkar vara kärnkraft spelar mindre roll, men en teknikneutral princip öppnar upp för nya och effektiva lösningar som vi annars kanske hade gått miste om.

Med det sagt, välkomnar vi satsningar på stabil, planerbar och fossilfri elproduktion, men avstyrker förslaget i dess nuvarande form. Det behövs en samhällsekonomisk analys och att finansieringen görs teknikneutral.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.