Remissyttrande: Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd gällande gårdsförsäljning

Läs hela remissyttrandet som pdf.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag till föreskrifter och allmänna råd utifrån förslagen som lämnats i propositionen 2024/25:86 "Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker"
Företagarna väljer att svara på remissen i de delar som rör definitionen av besöksarrangemang, information om alkoholens skadeverkningar och egenkontrollprogram.
Besöksarrangemang 4§
Folkhälsomyndigheten föreslår att besöksarrangemanget ska pågå i minst 45 minuter. Av arrangemanget ska ett kunskapshöjande inslag uppta minst 30 minuter.
Företagarna avstyrker förslaget och förordar en tidsgräns på totalt 20 min varav hälften ska vara kunskapshöjande.
En minimigräns utgör inget hinder mot att företagaren väljer att erbjuda ett betydligt längre evenemang vilket flertalet företag med stor sannolikhet kommer att göra, men då inte på grund av tvång enligt myndighetens föreskrifter utan genom ett affärsövervägande.
Information om alkoholens skadeverkningar (7§)
Folkhälsomyndigheten föreslår att tillståndshavaren i inledningen av varje arrangemang informerar om alkoholens skadeverkningar och dessutom ansvarar för att besökarna får det skriftliga informationsmaterial om alkoholens skadeverkningar som Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram.
Företagarna avstyrker med eftertryck förslaget. Sättet Folkhälsomyndigheten föreslår att lagförslagets krav på information om alkoholens skadeverkningar ska efterlevas på är både orimligt och oproportionerligt.
Företagarna föreslår i stället en formulering i linje med:
”Tillståndshavaren ansvarar för att Folkhälsomyndighetens särskilt framtagna informationsmaterial om alkoholens skadeverkningar finns tillgängligt för besökarna”.
Egenkontrollprogram (11§)
Folkhälsomyndigheten föreslår 11 punkter som skall ingå i Egenkontrollprogrammet.
Företagarna avstyrker punkt 10 och 11 och föreslår att de stryks.
Punkterna anger att det i kontrollprogrammet ska föras in uppgifter om hur prissättningen av alkoholdryckerna görs, och hur prissättningen av besöksarrangemang görs.
Företagarna vill göra Folkhälsomyndigheten uppmärksam på att detta är uppgifter som utgör affärshemligheter och är som sådana mycket känsliga. Därav bör de inte ingå i programmet.