För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Lokalt företagsklimat

Ett starkt företagsklimat stärker både småföretag och samhället. Läs om Företagarnas förslag för att förbättra dialogen och skapa bättre förutsättningar för företagare i din kommun.

Småföretag står för den största andelen kommunala skatteintäkter i 198 av Sveriges 290 kommuner. Deras framgång är avgörande för både den lokala ekonomin och samhället i stort. Ett bra företagsklimat ger bättre förutsättningar för företag att växa, skapa jobb och bidra till kommunens utveckling.

Politiker och tjänstemän behöver en djupare förståelse för företagens betydelse och deras vardag. Genom bättre dialog och anpassade lösningar kan kommunerna stärka småföretagen och därmed hela samhället.

Företagarnas förslag till åtgärder

  • Kommuner behöver anpassa avgifter och regler för att bättre möta småföretagens behov. Kommunledningen bör sätta tydliga mål för att förbättra servicen och alltid göra konsekvensanalyser vid nya regler. Genom att skapa ett advisory board med lokala företagare kan processerna bli både enklare och mer företagsvänliga.

  • Företag ska inte påverkas negativt av långsamma beslut. Kommuner bör införa tjänstegarantier för tillståndshantering, där beslut fattas inom en viss tid. Om garantin inte uppfylls ska företagen kompenseras genom sänkta eller borttagna avgifter.

  • Företag ska inte betala avgifter för tillsyn som inte har genomförts. Företagarna vill att alla kommuner inför efterhandsdebitering för tillsyn i likhet med de nya reglerna för livsmedelskontroller från och med 2023.

  • Kommuner bör införa en företagslots som hjälper företagare att samordna sina ärenden och minska byråkratin. Tillsynsbesök från olika myndigheter bör också samordnas för att spara tid och underlätta för företagen.

  • Kommunerna behöver planera för att företag ska ha tillgång till byggbar mark och ändamålsenliga lokaler. Den fysiska planeringen bör även omfatta tillgång till bredband och en trygg miljö för både företag och anställda.

  • För att nå målet om snabbt bredband i hela Sverige till 2025 behövs fler investeringar och enklare tillståndsprocesser för bredbandsutbyggnad. Stadsnät bör undantas från lokaliseringsprincipen för att skapa förutsägbarhet för byggföretag.

  • För att förbättra transportmöjligheterna, särskilt för småföretag på landsbygden, krävs ökade investeringar i väg- och järnvägsnätet. Detta inkluderar att åtgärda flaskhalsar och stärka kapaciteten i transportsystemet.

  • Kapaciteten på Arlanda måste garanteras för att behålla konkurrenskraften och tillgången till globala marknader. Detta är särskilt viktigt innan några beslut om nedläggning av Bromma flygplats genomförs.

  • Hastighetssänkningar för trafiksäkerhet förlänger restider och försämrar tillgängligheten för företag på landsbygden. Istället föreslås åtgärder som bättre vägunderhåll och mitträckesseparering för att förbättra säkerheten utan att påverka företagens transportmöjligheter.

  • Tillgång till grundläggande service som barnomsorg, banker och bensinmackar är avgörande för att främja företagande och göra det möjligt att driva verksamhet i hela landet.

  • GGårdsförsäljning kan stärka småföretag inom besöksnäringen och bidra till lokala ekonomier. Företagarna föreslår att små producenter av alkoholhaltiga drycker ska få möjlighet att sälja direkt till besökare.

  • Det kommunala utjämningssystemet bör ses över så att det inte bara gynnar storstäder utan även mindre kommuner, särskilt på landsbygden.

  • Trygghet och säkerhet måste integreras i det kommunala näringslivsarbetet. Företagare måste känna sig trygga i sina arbetsmiljöer och näringslivet bör involveras i lokala brottsförebyggande åtgärder.

  • Kommuner måste aktivt arbeta mot organiserad brottslighet genom skärpt tillsyn och tillståndsgivning. Detta är avgörande för att skapa en rättvis konkurrens där skötsamma företag kan verka och växa.

Aktuellt om lokalt företagsklimat

Erik Östman
Expert, regelförenkling och lokalt företagsklimat
Så har vi gjort skillnad

Skattelättnader, förbättrat socialt skyddsnät och stopp för försämrade 3:12-regler. Se vad vi redan har uppnått – och hur vi fortsätter kämpa för att ge dig fria händer att utveckla din verksamhet.

Rapporter på temat Lokalt företagsklimat

Företagarna analyserar och sammanställer varje år rapporter och statistik som rör företagandet i Sverige.

Företagarfakta 2024

Företagarfakta består av 290 rapporter som ger en inblick i det lokala företagandet i Sverige.

Välfärdsskaparna 2023

I 198 av Sveriges 290 kommuner står småföretagen, och deras anställda, för den största andelen av...

Remissyttranden Lokalt företagsklimat

Som officiell remissinstans i näringspolitiska frågor är Företagarna med och påverkar beslutsfattare.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.