För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Skatter

Företagarna har länge jobbat för sänkt skatt på jobb och företagande. Skatternas nivåer och skattesystemets utformning är en av de viktigaste frågorna för landets företagare. Vi vill även att finanspolitiken ska vara sund och ansvarstagande.

3:12 regler  ROT-avdrag RUT-avdrag  Elskatt

Skattesystem som gynnar företagande

Skatterna berör både priser, lönsamhet, möjligheterna att anställa, bolagets vinst och den egna försörjningen. Skattesystemet bör präglas av förutsebarhet, enkelhet, internationell konkurrenskraft och tillväxtfrämjande. Välståndsskapande aktiviteter som företagande, jobb, utbildning (och användningen av densamma) och investeringar bör inte missgynnas.

Effektiv användning av skattemedel

Många företagare upplever att deras skattemedel inte används effektivt. Det är viktigt för legitimiteten i skattesystemet att de skatter som staten tar in används effektivt och till rätt saker.

Enkelt och rättssäkert att betala skatt

Det ska vara enkelt att betala skatt och beskattningen ska ske rättssäkert. Enskilda måste tillförsäkras möjlighet att överklaga skattebeslut, få anstånd med skatteinbetalning vid oklarheter i taxeringen och kunna få full ersättning för processkostnader vid vinst mot det allmänna i domstol. 

 

3:12 regler

3:12-reglerna kallas de delar av inkomstskattelagen (kapitel 56 och 57), som styr hur inkomster till fåmansföretagare beskattas. Ibland kallas reglerna för entreprenörsskatt. Företagarna var 2017 med och stoppade ändringar av 3:12-reglerna, som skulle ha höjt skattebördan och gjort det ännu dyrare och krångligare för företag.

Utformningen av entreprenörsskatten har betydelse för förutsättningarna att driva ägarledda företag, och därigenom även jobbskapandet i ekonomin. Det är viktigt att reglerna och deras tillämpning präglas av förutsebarhet och likabehandling. Vi fortsätter att stå emot försämringar av entreprenörsskatten.

ROT-avdrag

Skattereduktionerna för renovering, ombyggnation och tillbyggnad (ROT) respektive hushållsnära tjänster (RUT) har skapat tiotusentals arbetstillfällen. Företagarna var drivande bakom införandet av både ROT-avdraget och RUT-avdraget. Avdragen har förbättrat konsumenternas attityd till att köpa byggtjänster vitt och underlättat för många människor att kunna gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning.

Från och med 2016 sänktes nivån på ROT-avdraget, vilket fått en negativ effekt på nyttjandegraden. Företagarna kritiserade i kampanjen #rotupproret försämringen av avdraget.

RUT-avdrag

Från och med 1 juli 2019 kan alla över 18 år göra rut-avdrag  upp till 50 000 kronor per år. Det är en fördubbling jämfört med tidigare, eftersom rut-avdraget halverades från och med 2016.

Företagarna hade länge drivit frågan om utökning av avdragen. Under andra halvan av 2024 gäller att både ROT- och RUT-avdragen har tak på 75 000 kronor per år, och taksummorna har separerats. Det är en ordning som Företagarna anser bör permanentas. Så länge de höga marginalskatter som den statliga inkomstskatten medför består är avdragen viktiga verktyg för att minska skattekilarna.

Elskatt

Energiskatten på el är en punktskatt som tas ut per förbrukad kWh. Ovanpå skatten läggs moms, vilket skapar en dubbel skatteeffekt. Eftersom elskatten inte gör skillnad på hur elen har producerats, har den låg miljöstyrande effekt och är närmast en fiskal skatt.

Elskatten bör sänkas, och som ett första steg bör den årliga uppräkningen av skatten slopas. De företag som har rätt att få återbetalning av energiskatt på el, till exempel för industriell produktion, bör ha rätt att få återbetalning månads- eller kvartalsvis oavsett storlek på förbrukning.

Förslag till åtgärder

  • Företagaravgifterna är för höga och hindrar anställningar. Företagarna föreslår att arbetsgivaravgiften sänks och Växa-stödet utökas för fler anställda.

  • För att stötta ägarledda företag föreslås att 3:12-skatten sänks, taket för utdelning höjs och generationsskiften förenklas.

  • Sverige har fortfarande en hög marginalskatt. Företagarna vill sänka den för både höga och låga inkomster för att främja arbete och utbildning.

  • Företagarna föreslår att momsgränsen höjs till 250 000 kronor för att underlätta för småföretag.

  • För att öka Sveriges konkurrenskraft bör bolagsskatten sänkas från 20,6 till 15 procent.

  • Företagarna föreslår förbättrad rättssäkerhet, bland annat genom att ge ersättning för processkostnader vid vinst mot Skatteverket och ge anstånd vid osäkerhet om skatteinbetalningar.

Aktuellt om skatter

Patrick Krassén
Policychef och skattepolitisk expert
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.