När räknas restid som arbetstid?
Fråga: Våra anställda reser mycket i tjänst. De utför installationsarbete hos kunder både i Sverige och i andra europeiska länder. Räknas deras restid som arbetstid och behöver jag i så fall tänka på något? När räknas restid som arbetstid?
Svar från juristen: Restid till och från arbetet räknas som huvudregeln inte som arbetstid och påverkar därmed inte heller dygnsvilan eller veckovilan. Tjänsteresor som sker under den ordinarie arbetstiden räknas som arbetstid. Även resor mellan olika arbetsplatser räknas som arbetstid om syftet med resan är att transportera gods eller utrustning för arbetet. Detta gäller oavsett om de anställda använder sin egen bil eller företagets bil.
Fritt förfoga över sin tid
I vissa fall kan restid mellan bostaden och arbetsplatsen vara arbetstid. EU-domstolen har bedömt (i bland annat Tyco-målet C-266/14) att restid mellan arbetstagarens bostad och arbetsplats i vissa fall är arbetstid enligt arbetstidsdirektivet. Detta när arbetstagarna inte hade någon fast arbetsplats och stod till arbetsgivarens förfogande när de körde till och från arbetet eftersom det var arbetsgivaren som bestämde i vilken ordning kunderna skulle besökas. Arbetsgivaren bestämde också hur dags kundbesöken skulle ske. Trots att arbetstagarna bestämde över sin egen färdväg ansåg EU-domstolen att det inte ändrade bedömningen eftersom de inte hade någon möjlighet att fritt förfoga över sin tid och ägna sig åt sina egna intressen. Arbetstagarna omfattades under resorna av arbetsgivarens instruktioner vilket innebar att arbetsgivaren kunde ändra ordningen i vilken kunderna skulle besökas eller ställa in respektive lägga till kundbesök.
Dygnsvila och veckovila
Om arbetsgivarens anställda utgår från bostaden, inte har någon fast arbetsplats och det är arbetsgivaren som styr över besökens ordning med mera behöver arbetsgivaren ta hänsyn till tiden för resan till första och sista kunden vid förläggning av arbetstiden. Detta så att den anställde får sin dygnsvila, det vill säga minst elva timmars sammanhängande ledighet under en period om tjugofyra timmar. Vissa avvikelser får göras tillfälligt men då ska arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet. Arbetstagaren ska också ha minst trettiosex timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar, så kallad veckovila.