Vad är AI-förordningen (EU:s AI Act)?
Svar från juristen: AI-förordningen eller även kallad EU:s AI Act (som ännu bara är ett förslag) är EU:s regler som ska gälla inom hela EU för när system för artificiell intelligens (AI-system) släpps ut på marknaden, tas i bruk och används. Den innehåller också vissa förbud mot att tillämpa artificiell intelligens (AI) och särskilda krav på AI-system med hög risk och skyldigheter för operatörer, till exempel leverantörer och användare, av sådana system. Dessutom regler om transparensregler för vissa AI-system. Den innehåller också regler om marknadskontroll, marknadsövervakning och styrning (bland annat sanktionsavgifter) men även vissa åtgärder som ska stödja innovation.
AI-system enligt AI-förordningen
Definitionen av system med artificiell intelligens (AI-system) är i AI-förordningen:
ett system som utformats för att arbeta med inslag av autonomi och som, på grundval av data och indata som tillhandahållits av maskin och/eller människa, drar slutsatser om hur en viss uppsättning mål ska uppnås med användning av metoder för maskininlärning och/eller logik- och kunskapsbaserade metoder och producerar systemgenererade utdata såsom innehåll, (system för generativ AI) förutsägelser, rekommendationer eller beslut som påverkar de miljöer som AI-systemet samverkar med.
Syftet med AI-förordningen (EU:s AI Act) är att ha samma regler för utveckling, försäljning och användning av AI inom EU. Detta ska ske med hänsyn till bland annat högt skydd för hälsa, säkerhet och grundläggande mänskliga rättigheter samtidigt som det underlättar den fria rörligheten. Även leverantörer och användare utanför EU kan behöva följa reglerna till exempel om de utdata som produceras av systemet används i EU.