För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Vad händer efter att jag bestritt en faktura?

Vad händer efter att jag bestritt en faktura? Kan kravet hamna hos Kronofogden?

När du bestrider en faktura är fordran som fakturan avser tvistig. Det betyder att du inte är överens med fakturaavsändaren att du ska betala beloppet i fakturan.

Det kan till exempel bero på att du anser att du inte beställt det som fakturerats, att beloppet är felaktigt eller att du inte fått det som du ska betala för.

Bestrid - så bör fakturaavsändaren inte ansöka om betalningsföreläggande

När du bestritt en faktura och förklarat för fakturaavsändaren varför du inte vill betala, bör fakturaavsändaren inte kräva in pengarna genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Ett betalningsföreläggande från Kronofogden är en uppmaning till dig att betala en skuld som har förfallit.

Om du däremot inte bestrider föreläggandet kan skulden bli fastställd hos Kronofogden genom ett s.k. utslag. När en skuld är fastställd kan den som vill ha betalt använda utslaget för utmätning.  

Ansöka om rättelse hos Kronofogden

Det händer dock att den som vill ha betalt ansöker om betalningsföreläggande trots att fakturan redan blivit bestridd. När det gäller bolag så syns en ansökan om betalningsföreläggande vid en kreditupplysning, vilket är någonting som de flesta företagare vill undvika eftersom det kan påverka kreditvärdigheten.

Om det händer att du bestritt en faktura innan förfallodagen och den som vill ha betalt ändå ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden, kan du ansöka om rättelse hos Kronofogdens rättelseteam.

Läs mer om rättelse på Kronofogdens hemsida 

Bra att bestrida skriftligt 

Kronofogden utreder då om uppgiften om betalningsföreläggandet är missvisande. Vid en rättelseansökan är det viktigt att kunna visa att du motsatt dig fakturan innan fakturaavsändaren ansökt om betalningsföreläggande. Därför kan det vara bra att bestrida fakturan per mail och precisera vilken faktura det handlar om och varför du inte vill betala. Då kan du visa att du skickat iväg ett meddelande om att du motsatt dig betalning och att det nått fram.

Om den som vill ha betalt vill gå vidare med sitt krav får företaget vända sig till tingsrätten genom en ansökan om stämning. Tingsrätten prövar då om du är betalningsskyldig för fakturan.

Läs även: Hur du skyddar dig mot bluffakturor?

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Juridiska råd hjälper till bättre affärer

En dag inser du att någon försökt lura dig eller att du borde granskat avtalet noggrannare. Då är det ovärderligt att kunna ringa Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får ca 120 samtal dagligen och hjälper medlemmar hitta rätt lösning! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Bli medlem
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.