Hur ser konkursförfarandet ut för AB respektive enskild näringsidkare? Är det någon skillnad?
Svar: Konkursförfarandet är i grunden detsamma men får lite olika konsekvenser beroende på om du har aktiebolag eller enskild firma (är enskild näringsidkare). Som styrelseledamot eller ägare till ett AB har du bara i vissa specifika fall ansvar för bolagets skulder, till exempel för att du gått i borgen, fått företrädaransvar enligt skatteförfarandelagens regler eller inte följt reglerna om kontrollbalansräkning i aktiebolagslagen. Läs mer i artikeln Företagarna tipsar om hur du kan hantera en konkurs.
Vid en konkurs av ett AB är det bolagets tillgångar och verksamhet som säljs eller läggs ner för att betala för företagets skulder. När konkursen är avslutad utan överskott kommer bolaget att likvideras. Du får dock som ägare till AB räkna med att fordringsägare kommer att undersöka möjligheterna att kräva dig på betalning till exempel enligt reglerna om kontrollbalansräkning.
Är du enskild näringsidkare (enskild firma) är det du som försätts i konkurs. Du är personligt ansvarig för enskilda firmans skulder. Det gör att dina privata tillgångar som sparande, hus, bil med mera kan komma att säljas för att kunna betala för förvaltningen av konkursboet och företagets skulder. När konkursen är avslutad kommer du att ha kvar de skulder som inte är betalade. Om du inte kommer att kunna betala skulderna finns viss möjlighet att få så kallad skuldsanering vilket du ansöker om hos Kronofogdemyndigheten.