Vad gäller för ROT-avdrag?
Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.
Det finns förslag på att skatterabatten ska höjas till 50 procent när kunden betalar den 12 maj – 31 december 2025. Skatterabatten är även höjd till 50 procent om arbetsgivaren betalar och förmånen av hushållsarbete tillhandahållits respektive hushållsarbete som redovisats i en förenklad arbetsgivardeklaration efter den 11 maj 2025 men senast den 31 december 2025.
Du som företagare debiterar kunden hela materialkostnaden och 70 procent (50 procent för betalningar som ska göras den 12 maj – 31 december 2025) av arbetskostnaden inklusive moms. Resten får du begära från Skatteverket.
Det är bara arbetskostnaden som ger skatterabatt. Kunden betalar sin del av fakturan och därefter kan du göra en ansökan om resten hos Skatteverket. Om du delfakturerar arbetskostnaden ska du ha med ROT-avdraget redan i dessa fakturor.
Vem kan göra ROT-avdrag?
Myndiga lagfarna ägare (fysiska personer) kan få ROT-avdrag. Kunden ska stå som ägare/delägare på lagfarten för fastigheten, eller som innehavare av bostadsrätt, tomträtt. Om kunden även gör RUT-avdrag får den sammanlagda skatterabatten vara högst 75 000 kronor.
Huvudprincipen är att arbetskostnaden för alla reparationer, om- och tillbyggnader i småhus samt arbete på tomten i samband med ledningsdragning etc. För bostadsrätter och ägarlägenheter godkänns bara arbetskostnader för de delar av lägenheten som den boende har ansvar för, d.v.s. inte utsidan. Exempel på vad som kan vara ROT-tjänster finns på Skatteverkets hemsida. Flerfamiljsfastigheter får inget ROT-avdrag.