För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Hur beräknas min sjukpenning när jag driver eget och har enskild firma?

Här finns underlag för hur det ska beräknas.

OBS: Artikeln nedan är från 2019. På grund av coronakrisen 2020 finns vissa tillfälliga regler kring sjuklön och karens att ta hänsyn till:

Slopat karensavdrag för egenföretagare

Sjukpenningen på normalnivån är 77,6 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och 72,75 procent på fortsättningsnivån. 

Sjukpenning normalnivå betalas ut i högst 364 dagar under de senaste 450 dagarna och därefter går det att ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivån. 

Maximal SGI är 372 000 kr år 2019.

Karenstiden för egenföretagare med enskild näringsverksamhet är som huvudregel sju dagar, men du kan välja att ha en kortare eller längre karenstid. Du får lägre egenavgift om du väljer längre karenstid.  

Den sjukpenninggrundandeinkomsten (SGI) påverkar beräkningen av sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. SGI delas upp i SGI-A (för anställda) och SGI-B (annan förvärvsverksamhet d.v.s. de som arbetar i sin enskilda firma eller handelsbolag). Viktigt att notera är att Försäkringskassan ser företagare med aktiebolag som anställda i bolaget.

SGI för den som har enskild firma är din förväntade inkomst från företaget. Ofta utgår Försäkringskassan från den skatterättsliga nettointäkten, d.v.s. summan av företagets resultat efter avdrag för avgifter, kostnader och avsättningar men före skatt.

Försäkringskassan baserar din SGI på de uppgifter som du själv lämnat in via inkomstdeklarationen till Skatteverket. Vid bedömningen kan Försäkringskassan även ta hänsyn till tidigare års taxerade skatterättsliga nettointäkter.  

Försäkringskassan tar vid beräkningen av din SGI hänsyn till, en s.k. jämförelseinkomst. Din SGI inte får beräknas högre än en anställds lön för likartat arbete. Det innebär att Försäkringskassan i varje enskilt fall måste undersöka för att avgöra vad som kan ses som likartat arbete och vad du skulle ha tjänat som anställd. Faktorer som Försäkringskassan tar hänsyn till vid bedömningen är bl.a. din utbildning och erfarenhet. 

Om den skatterättsliga nettointäkten är lägre än jämförelseinkomsten under ett antal år grundas SGI inte på den förväntade framtida inkomsten. Istället tar Försäkringskassan hänsyn till de tre senaste årens taxerade inkomster. För att få din SGI att bli så korrekt som möjligt har Försäkringskassan även möjlighet att ta hänsyn till eventuella trender på uppgång eller nedgång som framgår av inkomsttaxeringarna från de senaste åren, eller om det inte finns ett mönster att välja att räkna ut ett genomsnitt. 

Vid uppstartsskedet av din enskilda firma har du rätt till SGI i 36 månader. Denna tidsfrist börjar löpa från och med att du registrerat eller borde ha registrerat din enskilda firma. SGI- beräkningen under uppstartsskedet sker med hänsyn till den s.k. jämförelseinkomsten, d.v.s. vad du skulle fått i lön om du utfört liknande arbete som anställd av någon annan.  

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Juridiska råd hjälper till bättre affärer

En dag inser du att någon försökt lura dig eller att du borde granskat avtalet noggrannare. Då är det ovärderligt att kunna ringa Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får ca 120 samtal dagligen och hjälper medlemmar hitta rätt lösning! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Bli medlem
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.