Hur hanterar jag en anställd som försöker undvika karens vid sjukanmälan?
Obs! Tillfälliga regler för karens gäller under coronakrisen:
Hur räknar jag ut karensavdrag för mina anställda och mig?
Till att börja med bör du prata med den anställde om du upptäckt detta mönster och försöka ta reda på vad det beror på. Det är viktigt att du undersöker om det är något i arbetsmiljön som påverkar att den anställde måste gå hem i förtid. Om det är det kan ni tillsammans hitta lösningar som förebygger sjukskrivningarna.
Det gäller nya regler om karens i sjuklönelagenfrån den 1 januari 2019. Karensdagen ersätts med ett karensavdrag. Du kan läsa mer om nya reglerna om karensavdrag i vår faq-artikel Hur räknar jag ut karensavdrag för mina anställda och mig?
Om den anställde de senaste tolv månaderna varit sjuk tio gånger ska du som arbetsgivaren betala ut sjuklön utan karensavdrag. Har din anställde en sjukdom eller funktionsnedsättning som ger fler än tio sjukskrivningar på ett år kan den anställde hos Försäkringskassan ansöka om s.k. särskilt högriskskydd. När Försäkringskassan beslutat om särskilt högriskskydd ska du som arbetsgivare betala ut sjuklön utan något karensavdrag och får ersättning för sjuklönekostnaderna från Försäkringskassan. Du och din anställde hittar mer information om detta på Försäkringskassans hemsida där ni även hittar blankett för ansökan.
Om du misstänker att den anställde sjukanmäler sig utan att arbetsförmågan är nedsatt p.g.a. sjukdom kan du ha särskilda skäl för att begära läkarintyg från en tidigare dag i sjukperioden än efter en vecka. Du bör ha ett samtal med den anställde om detta innan du lämnar över den skriftliga begäran om läkarintyg från första dagen. Om det i efterhand visar sig att du inte haft särskilda skäl för att begära läkarintyg kommer du att tvingas betala ut sjuklön.