Vad är sjuklön?
Hur länge betalar arbetsgivaren sjuklön?
Sjuklöneperioden består av 14 kalenderdagar. Om den anställde blir sjuk på nytt inom fem dagar från den tidigare sjukperioden, så räknas det inte som en ny period utan som en fortsättning på den tidigare.
Karensavdrag
Sjuklönen är 80 procent av lönen och från sjuklönen ska arbetsgivaren göra ett karensavdrag på 20 procent av den sjuklön den anställde beräknas få en kalendervecka. Du kan läsa mer om hur du räknar karensavdrag m.m. i vår faq-artikel Hur räknar jag ut karensavdrag för mina anställda och mig?
Har alla anställda rätt till sjuklön?
Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. Vid kortare anställningar än en månad måste den anställde ha arbetat i minst 14 kalenderdagar för att ha rätt till sjuklön. Om den anställde har flera arbetsgivare ska varje arbetsgivare betala sjuklön under sjukperioden.
Sjukanmälan
För att den anställde ska ha rätt till sjuklön krävs en sjukanmälan. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.
Läkarintyg vid frånvaro
Om sjukperioden pågått så länge att den sjuke behöver läkarintyg för att få sjukpenning kan du som arbetsgivare fortfarande begära att få en kopia på läkarintyget. Om du anser att arbetsförmågan inte är nedsatt p.g.a. sjukdom behöver du därför som arbetsgivare ha en dialog med den anställde om detta för att hitta en lösning. Ifall du anser att den anställde inte är sjuk utan är olovligt frånvarande är det du som arbetsgivare som har bevisbördan för detta.
Vid längre sjukdom
Du ska anmäla till Försäkringskassan om en anställd fortsätter att vara sjuk efter sjuklöneperioden. Det är en förutsättning för att den anställde ska få sjukpenning. Anmälan kan göras per telefon eller skriftligen.
Riktlinjer för sjukskrivningar
Du bör skapa en klar policy kring hur ni hanterar sjukskrivningar på arbetsplatsen, och informera personalen om detta. Nedan följer några tips på vad du bör tänka på.
Sjukanmälan
Kom överens om hur och till vem en sjukanmälan ska göras. Håll en tät kontakt med den sjukskrivne. Det är inte ett sätt att kontrollera den anställde. Du är tvungen att hålla dig underättad om den anställdes situation för att kunna uppfylla ditt rehabiliteringsansvar. Hör efter om du kan göra något på arbetsplatsen för att förbättra den anställdes möjligheter att arbeta. Motverka missbruk av sjukskrivningar
Det händer att arbetsgivare upplever att en anställd missbrukar sin möjlighet till sjuklön. Du har rätt att bedöma den anställdes arbetsförmåga. Vid missbruk kan du använda dig av följande formulering:
"Företaget bedömer att du fortfarande har en viss arbetsförmåga. Vi kommer därför inte att betala ut någon sjuklön utan förväntar oss att du infinner dig på arbetsplatsen och utför ditt arbete i den utsträckning du förmår."
Det kan du göra även om den anställde kan visa sjukintyg. Intyget visar att den anställde har något sjukdomsbesvär men säger i och för sig inte alltid något om arbetsförmågan. Du kan kräva att den anställde visar ett sjukintyg om arbetsförmågan. Du har även möjlighet att få ett uttalande från Försäkringskassans läkare.
Läkarintyg från första dagen
Du som arbetsgivare kan skriftligen begära läkarintyg från en tidigare dag än dag 8 om du har särskilda skäl för det. Med särskilda skäl menas t.ex. att du misstänker att den anställde missbrukar sin rätt att sjukskriva sig, att det är något på arbetet som orsakar sjukskrivningen eller att sjukdomen beror på ett missbruk t.ex. av alkohol eller droger. Du hittar mall för sådan behäran här:
Mallar och blanketter: sjukanmälan
Enligt vissa kollektivavtal får du begära läkarintyg från första dagen. I avtalen kan det finnas bestämmelser om att du ska stå för kostnaden för läkarbesöket. Försäkringskassan kan besluta att den anställde ska visa läkarintyg från första dagen.
Telefonnummer 0771-45 45 45