Vad har arbetsgivaren för rehabiliteringsansvar vid alkohol- och drogmissbruk?
Svar från juristen: Ja, arbetsgivarens rehabiliteringsansvar uppstår när en arbetstagare på grund av sjukdom inte kan utföra sina arbetsuppgifter eller har fått svårigheter att utföra dem. Sjukdom eller skada måste vara orsaken till att arbetstagares arbetsprestationer har försämrats. Om någon sjukdom eller skada inte föreligger har arbetsgivaren inte något rehabiliteringsansvar.
Sjukdomsbegreppet och det förstärkta anställningsskyddet
En sjuk person har ett starkare anställningsskydd, eller ett förstärkt anställningsskydd mot uppsägning, på grund av sin sjukdom än en anställd som inte lider av någon sjukdom. Det förstärkta anställningsskyddet innebär att misskötsamhet eller brister i arbetsprestationen som har sin grund i en sjukdom (eller skada) bara kan åberopas som uppsägningsgrund om arbetsgivaren har tagit i sitt rehabiliteringsansvar eller den anställde nekat till att medverka till rehabiliteringen.
Missbruksproblematik
Alkoholmissbruk är både ur ett medicinskt och arbetsrättsligt perspektiv klassificerat som sjukdom, under förutsättning att nivån av sjukligt beroende har uppnåtts. I AD 1982 nr 121 fastslog Arbetsdomstolen, efter ett yttrande från Socialstyrelsen, att endast läkare som är väl förtrogen med alkoholfrågor kan göra en sådan bedömning. Det innebär att arbetsgivare har ett långtgående rehabiliteringsansvar om en arbetstagare har uppnått en sjukligt beroende av alkohol.
Omfattningen av arbetsgivarens rehabiliteringsansvar när det kommer till en anställd som har ett narkotikaberoende är inte lika självklart som vid alkoholberoende, eftersom det för närvarande inte finns något vägledande rättsfall från Arbetsdomstolen. Frågan om narkotikainnehav på arbetsplatsen och under arbetstid har avgjorts i ett flertal rättsfall av Arbetsdomstolen, som ser mycket strängt och allvarligt på all form av olovlig befattning av narkotika, eftersom narkotika till skillnad från alkohol är kriminaliserat. I några av de fallen har även saklig grund för uppsägning och avsked förelegat, men dessa fall har det inte varit fråga om något narkotikaberoende.
Anställd, oavsett beroendesjukdom, ska kunna få rätt hjälp
Utifrån den praxis som finns vad gäller alkoholberoende, som Arbetsdomstolen har likställt med sjukdom, borde bedömningen dock vara densamma oavsett beroendeproblematik, under förutsättning att sjukligt beroende uppnåtts. Arbetsmiljöverket skriver också på sin hemsida under ”Frågor och svar” att de inte lyfter alkohol – drogmissbruk särskilt gentemot andra hälsoproblem, utan arbetsanpassning ska ske som vid behandling med alla typer av hälsoproblem (senast uppdaterad 2024-03-19).
Det så kallade förstärkta anställningsskyddet gäller samtliga anställda med en konstaterad sjukdom (eller skada) varför arbetsgivaren bör ta sitt rehabiliteringsansvar lika allvarligt när det gäller en anställd som har ett sjukligt narkotikaberoende. Därför måste arbetsgivare vara uppmärksam och agera för att den anställde, oavsett beroendesjukdom, ska kunna få rätt hjälp. Vilka åtgärder som kan krävas av arbetsgivaren varierar. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten har även för personer med anställning ett ansvar för människor med skadligt bruk eller beroende av alkohol, droger m.m.