För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Vad är 3:12-reglerna/entreprenörsskatten?

Fråga: Vad är egentligen 3:12-reglerna eller entreprenörsskatten? Jag tycker att reglerna är svåra att förstå.

Svar från juristen: De flesta företagare som har aktiebolag omfattas av 3:12-reglerna/entreprenörsskatt, som styr inkomstbeskattningen när du som företagare tar emot utdelning från ditt företag eller säljer det. Reglerna har sitt ursprung i skattereformen 1991 och finns numera i kapitel 56 och 57 inkomstskattelagen som har regler för ägare av fåmansföretag.  

Inkomstomvandling

Syftet med 3:12-reglerna kan sägas vara tudelat: å ena sidan ge ekonomiska incitament till företagare genom lägre skatt, å andra sidan motverka att inkomster som hade beskattats högt om de hade varit lön tas ut som (lägre beskattad) utdelning. Det senare kallas ibland ”inkomstomvandling”. Eftersom utdelning beskattas som inkomst av kapital med 30 procent skatt och förvärvsinkomster som inkomst av tjänst med kommunalskatt på cirka 30-35 procent, och över viss nivå med statlig inkomstskatt på ytterligare 20 procent kan skillnaden mellan löneinkomst och kapitalinkomst bli påtaglig ur skattesynpunkt. 

Utdelning från fåmansföretag till aktiva delägare beskattas till 2/3, så skatten blir 20 procent på utdelning som beskattas som inkomst av kapital. Utdelningar från andra onoterade företag som du inte är aktiv i beskattas till 5/6, så skatten blir 25 procent. 

Rimlig avkastning

Fåmansföretagsreglerna för utdelning är utformade så att utdelning upp till en viss nivå ska beskattas som inkomst av kapital, och eventuell högre utdelning ska beskattas som inkomst av tjänst, det vill säga läggs ovan på den ersättning för arbete företagaren tagit ut från företaget eller fått från annan arbetsgivare eller företag. Någon arbetsgivaravgift ska dock inte betalas på beloppet som beskattas som inkomst av tjänst. Det finns ett tak på hur mycket utdelning som beskattas som inkomst av tjänst och det är 90 inkomstbasbelopp, utdelning därutöver beskattas som inkomst av kapital.  

Nivån för hur mycket som antas vara rimlig avkastning varje år kallas för gränsbelopp för kapitalbeskattad utdelning. Fåmansföretagare deklarerar utdelningen i K10-blanketten till sin inkomstdeklaration. Om inte hela utrymmet upp till gränsbeloppet för kapitalbeskattad utdelning används ett år får resterande del sparas till nästa år och räknas då upp med statslåneräntan plus tre procent för november året före utdelningsåret. 

 När en företagare säljer aktierna i sitt fåmansföretag och gör en vinst beskattas vinsten med 20 procent inom gränsbelopp för kapitalbeskattad utdelning och belopp därutöver som inkomst av tjänst. Det finns ett tak för beskattningen i inkomst av tjänst när företagaren säljer sina aktier på 100 inkomstbasbelopp, vilket är ungefär 8 miljoner kronor. Vinstbelopp därutöver beskattas som inkomst av kapital. 

 Ovanstående är en beskrivning av nuvarande regler. Det finns ett förslag om ändring i betänkandet Förenkla och förbättra! (SOU 2024:36) och du kan läsa Företagarnas synpunkter på förslaget i Företagarnas remissyttrande för betänkandet Förenkla och förbättra 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Skatter:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Juridiska råd hjälper till bättre affärer

En dag inser du att någon försökt lura dig eller att du borde granskat avtalet noggrannare. Då är det ovärderligt att kunna ringa Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får ca 120 samtal dagligen och hjälper medlemmar hitta rätt lösning! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Bli medlem
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.